Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-14-2018, 08:50 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart İnsanlar Neden Cinnet Geçirir?

İnsanlar Neden Cinnet Geçirir?




Kontrolsüz ve tehlikeli öfke patlaması; yani cinnet!



İnsanların içinde iyi olduğu kadar kötü olan duygular da vardır. Bunların başında öfke gelir. Bazen öfke, kızma, sinirlenme gibi durumların en üst mertebeye ulaştığı görülür. Bu durumlarda insan kendini kaybeder ve öfkesini kontrol edemez. Bu duruma "cinnet" denir ve cinnet geçiren insanlar çevresine büyük zararlar verebilir. Peki insanlar neden cinnet geçirir?
Cinnet Durumu

Cinnet, bir insanın bir süre geçici olarak öfkesine yenik düşerek kontrolünü kaybetmesi durumudur. Cinnet geçiren insan kendisini kontrol edemez ve akıl dışı hareketler yapar. Etraftaki eşyaları kırmak, fırlatmak gibi durumların yanı sıra genellikle etrafındaki insanları öldürmesiyle sonuçlanır. İnsanların yaşamındaki bazı sıkıntılar kişinin cinnet geçirmesine sebep olabilir. Cinnet durumunda kızgınlık, sıkıntı, baskı ve korkunun etkisiyle kişinin zarar verme dürtüleri ortaya çıkar. Bu nedenle gazetelerde ve haberlerde sıklıkla cinnet geçiren kişinin ailesini, arkadaşlarını ya da sevdiklerini öldürmesi haberiyle karşılaşırız. Etrafındakileri öldürdükten sonra cinnetin etkisinden çıkamayan kişilerin intihar ettiği de görülür.

Cinnet geçiren kişilerin genelde akıl hastası olması gibi bir yanılgı vardır. Cinnet geçiren kişiler daha çok akıl hastalığı olmayan ve içinde bulunduğu sıkıntılı durumun ruhsal dağılmaya yol açtığı kişilerdir. Cinnet, ruhsal dağılmayla ortaya çıkacağı gibi duygusal dağılmayla da ortaya çıkabilir. Sevdiği kişi tarafından terk edilen, aldatılan ya da sevdiğini bir başkasıyla gören kişilerin duygusal çöküşleri cinnet geçirmeye neden olur. İnsanların cinnet geçirmelerine neden olan diğer durumlara örnek olarak yalnızlık, çaresizlik, borçlar, aile gibi sorunlar gösterilebilir.
Cinnet Süreci

Cinnet sonucu kötü olayların sebebi olan kişiler için kullanılan "bir anlık cinnet" tabiri tamamen yanlıştır. Cinnet bir anda olan bir şey değildir. Uzun bir süreç sonucu ortaya çıkar. İnsanın cinnet geçirmesine sebep olan durumların azar azar birikmesi ve artık daha fazlasını kaldıramayan kişilerin bu stres birikimlerinin sonucunda ortaya çıkan bir olaydır cinnet. Bazen bir ay, bazen bir yıl gibi değişken zaman dilimlerinde kişini üzüldüğü ve sinirlendiği durumlar olur. Kişi bir süre alttan alır fakat bir yerden sonra içine attığı tüm stresin etkisi altında kalıp cinnet geçirir.

Cinnet geçiren kişilerin cinnet öncesi süreçte yavaş yavaş suskunlaştığı, yalnızlaştığı ve içine kapandığı görülmektedir. Hararetli tartışmalara girmeyen, olaylara daha az tepkiyle yaklaşan ve umutsuz karakterlere bürünen kişiler cinnet geçirdiği anda tüm bunların tam tersini yapar. Cinnet geçiren kişi kendisini bu duruma düşüren her şeyi yok etmek ister. Cinnet geçiren kişiler genelde düzenli bir aile yapısı olmayan, yalnızlık çeken, sevdikleri tarafından sevilmeyen, sevgi ve ilgi eksikliği çeken ümitsiz kişilerdir.
Alıntı ile Cevapla