Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-15-2018, 07:30 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart İnsanlar Uykusu Geldiğinde Neden Esner?

İnsanlar Uykusu Geldiğinde Neden Esner?




Uykunun habercisi olan esneme olayının nedenleri.



İnsanın bedeni zihniyle ortak çalışır. Çoğu zaman beynimiz bize emirler verir ve bedenimiz duruma göre refleksler gösterir. Bu reflekslerden birisi de esnemedir. Esneme, genelde uyku halinde gelen bir reflekstir. Esneme, uyku, yorgunluk, sıkıntı gibi durumlarda ağzı genişçe açarak nefes alma olayıdır. Peki insanlar uykusu geldiğinde neden esner?
Esnemeye Engel Olamazsınız

Esnemek, insanlık tarihinden bugüne kadar en az çözülebilen reflekstir. Esneme ile ilgili bilinen en kesin bilgi esnemenin istemsiz olduğudur. Bilerek, isteyerek değil de beyinden gelen bir emirle insan esner ve buna engel olamaz. Ayrıca esneme insanın sonradan kazandığı ya da öğrendiği bir şey değildir. İnsana doğuştan gelen hatta doğmadan önce de yaptığı bir şeydir. İnsanlar, anne karnında 11. haftadan itibaren esnemeye başlar. Bazı araştırmalarda esnemenin evrimsel nedenlere bağlı olarak atalardan geçtiği söyleniyor ve insana doğuştan gelmesi de bu teoriyi destekliyor. Esnemek aynı zamanda bir yüz refleksidir. Yüz kaslarının rahatlamasını sağlar. İnsanların vücudundaki oksijen miktarı azaldıkça esneme çoğalır. Çünkü esnerken normalden daha fazla oksijen alırız ve vücudumuzun ihtiyacını karşılarız. İnsanlar ağzıyla ve burnuyla nefes alabilir fakat esneme yoluyla nefes almak için ağzın açık olması gerekir. İnsanlar sıkıldığı boş vakitlerinde de sık sık esnerler.

Esneme sadece insanlara özgü değildir. İnsanların yanı sıra pek çok hayvan da esner. Ama arada bazı farklar vardır. İnsanlar daha çok durağan zamanlarda esnerler. Fakat hayvanlar genelde dikkat gerektiren durumlarda esneyerek olaya konsantre olurlar. İnsanların esnemesinde dış etkenler çok önemli faktörler olmasa da hayvanlarda öyle değildir. Bir de esnemenin bulaşıcı yönü vardır. İnsanlarda bu durum daha yoğundur. İnsanlar, karşılarındaki esnediğinde, esneme lafı geçtiğinde ve hatta esneme kelimesini okuduğunda bile esneyebilir. Hayvanlarda ise şempanze ve köpekler dışında esnemenin bulaşıcılığı görülmemektedir.
Esneme ve Uyku

Esnemenin pek çok sebebi olsa da en çok görüldüğü zamanlar uyku halleridir. İnsanlar uykusu geldikçe esner. Esnemenin en çok görüldüğü zamanlar uyumadan önce ve uyandıktan sonraki zamanlardır. Esneme hakkında yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan teorilerden en yenisi olan araştırmada esnemenin beyni soğuttuğu görülmüştür. Beynin sağlıklı ve enerjik olması için belli sıcaklıkta olması gerekir. Isısı çok yükseldiği zaman insan esner ve beyne giden oksijen beynin soğumasında etkili olur. Esnemenin uyku ile bağlantısı, esnemenin beyinde yarattığı etkilerdir. Beynin uyuştuğu ve uyku hali oluşturduğu zamanlarda insanlara esneme gelir. Esneme, beyni uyanık tutarak tekrar harekete geçmesini sağlar fakat her zaman başarılı olamaz. Esnedikten sonra bir süre daha uyanık kalabilirseniz uykunuz kaçar. Ama esnediğiniz için uykunuz geldiğini düşünürseniz, uyursunuz.
Alıntı ile Cevapla