Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-30-2014, 07:16 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Özgeçmişinizi uluslararası standartlara uydurun

Yurtdışında çalışmak hem iş becerilerinizi geliştirmek hem de yeni bir kültür deneyimi yaşamak büyük bir fırsattır. Kariyerinizi yurtdışında devam ettirmek istiyorsanız unutmayın ki sabırlı olmak, kolay uyum sağlayabilmek ve farklı kültürel normları kabul etmeye hazır olmak gelecekteki başarınız için çok önemli etkenlerdir.

Size önereceğimiz 10 özgeçmiş stratejisi ülkeler arası sınırları aşmanız için size yardımcı olacak:

1. Özgeçmiş ve CV (curriculum vitae) genel olarak aynı anlama gelmektedir. İkisi de iş deneyiminizi ve eğitim durumunuzu gösteren belgelerdir ve bu iki ad birbiri yerine kullanılabilir. Aralarındaki fark, CV'nin daha ayrıntılı ve uzun olması, adayın yayınladığı eserleri, yaptığı konuşmaları, üyesi olduğu kuruluşları ve gördüğü yüksek öğrenim hakkında bilgi vermesidir.

2. Çalışmayı hedeflediğiniz ülke hakkında araştırma yapın ve bu ülkede iş deneyiminin özgeçmişte hangi sırayla verildiğini öğrenin. ABD'de iş deneyimi genellikle günümüzden geçmişe doğru sıralanırken diğer birçok ülkede kronolojik sıra kullanılmaktadır. Eğer belirli bir düzen önerilmiyorsa ters kronolojik sırayı takip edin.

3. Eğer sahip olduğunuz lisanslar, sertifikalar ve diplomaların başka bir ülkedeki karşılığı belli değilse bunları ayrıntısıyla açıklayın. Kursun/programın adını, hangi şehirdeki hangi kurumdan aldığınızı, ne kadar sürdüğünü ve en önemli özelliklerini belirtin.

4. Özgeçmişinizi İngilizce yazacaksanız, iş başvurusunda bulunacağınız ülkenin Amerikan İngilizce'si mi, Britanya İngilizce'si mi kullandığını öğrenin. Bu iki lehçenin yazımı arasında önemli farklar vardır. Amerikan şirketlerinin bütün dünyadaki bürolarında Amerikan İngilizce'si kullandığını aklınızdan çıkarmayın. Eğer özgeçmişinizi başka bir dilde yazmanız gerekiyorsa her ihtimale karşı bir de İngilizce yazılmış özgeçmiş hazırlayın. Birçok şirket muamelelerini kendi ana dilleri yanı sıra İngilizce de yürütmektedir.

5. Sizin alanınızla ilgili bütün dünyada bilinen özel terminolojiyi kullanmaya özen gösterin.

6. Hazırladığınız özgeçmişi İngilizce'yi (ya da özgeçmişinizi hangi dilde yazdıysanız) anadili olarak konuşan birine kontrol ettirin. Böylelikle hem olabilecek büyük hataları engellersiniz, hem de özgeçmişinizin o ülkenin kültürel normlarına uyduğundan emin olursunuz.

7. Konuştuğunuz bütün yabancı dilleri ve bütün yurtdışı deneyimlerinizi (seyahat, yurtdışında çalışma veya yaşama) özgeçmişinize yazın.

8. Başvurduğunuz hangi iş, şirket veya ülke olursa olsun, bilgisayar ve diğer teknolojik aletleri kullanma becerisi önemlidir. Bu konudaki yeterliliğinizi ayrıntısıyla açıklayın.

9. Farklı ülkeler farklı ebatta kağıt kullanır. Örneğin, ABD'deki standart 8.5'e 11 inç ( 21.25 cm – 27.5 cm) kağıtken Avrupa'daki standart A4 olarak bilinen 210-297 mm'lik kağıttır. Kelime işlemcisi yazılımınızdaki "page set up / görünüm" fonksiyonundan doğru kağıt boyunu seçin ve gerekiyorsa belgenizin formatını değiştirin.

10. Çalışma izni ve vize uygulamaları ülkeden ülkeye değişir ve bazen bunları elde etmek aylar sürer. Başvuracağınız ülkenin büyükelçiliğiyle görüşerek gerekli belgeler konusunda ayrıntılı bilgi alın. Başvurduğunuz ülke sizin yeteneklerinize sahip profesyonel eleman sıkıntısı yaşıyorsa ya da şu an çalıştığınız şirket sizi yurtdışına gönderiyorsa bu süreç kendiliğinden hızlanacaktır.

Alıntı ile Cevapla