Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-12-2014, 03:36 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Hamilelikte Önerilen Besin Grupları neler?




1- SÜT YOĞURT GRUBU:
Gebelik döneminde tüketilmesi gerekenler Süt, yoğurt, kefir, probiyotik yoğurt, ayran, peynir. Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini, B12 vitamini, A vitamini olmak üzere besinsel olarak oldukça zenginlerdir.
2- ET GRUBU:
Bu grupta
Hayvansal kaynaklar: Et, balık, tavuk, hindi, yumurta, peynir bulunur
Bitkisel kaynaklar: Kurufasulye, mercimek, nohut, bezelye, ceviz, fındık,
Et grubu protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B12, B1, A vitamini ve bitkisel protein kaynakları olarak posa içerirler.
3-SEBZE VE MEYVE GRUBU:
Gebelik döneminde alınacak olan sebze ve meyveler Vitamin, mineral ve posa açısından oldukça zengindirler. Antioksidan özelliklerinin yanı sıra kalsiyum, demir, magnezyum, folik asit, A, C, E, B2 vitamini açısından sağlıklı beslenmeye destek sağlarlar.
4- TAHIL GRUBU:
Tahıl ve tahıl ürünleri olarak değerlendirdiğimiz, un, bulgur, pirinç, mısır, çavdar, yulaf, gevrek, ekmek, unlu çorbalar vb. içerir. Özellikle B 1, B12 ve diğer B grubu vitaminler açısından zengin olan tahıllar ayrıca posa ve mineraller açısından da zengindirler.
YAĞ – ŞEKER:
Bu gruptaki yiyecekler vücuda enerji sağlarlar. Bitkisel sıvı yağlar, tereyağı vb. reçel, bal Pekmez, şeker gibi yiyeceklerle ve diğer besinlerle görmeden aldığımız yağ ve şekerler olarak değerlendirebiliriz. Enerji açığını kapatmak, tat vermek amaçlı kullanılmalarının yanı sıra özellikle bitkisel sıvı yağlar E vitamini ve Omega 3 kaynağı olarak kullanılabilmektedir.
GEBELER İÇİN ÖNERİLEN 1 GÜNLÜK BESİN GRUPLARI MİKTARLARI:
ET GRUBU 3 Porsiyon
SÜT GRUBU 3-4 Porsiyon
MEYVE-SEBZE GRUBU 4- 6 Porsiyon
TAHIL GRUBU 5-8 Porsiyon
YAĞ – ŞEKER 30-35 GR
Gebelikte zayıflayabilir miyim?
Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de gebelik sürecinde kilo verilip verilemeyeceğidir. Bu özel durum sağlık durumunu tehdit ediyorsa mutlaka doktor ve diyetisyen ( Belenme ve diyet uzmanı ) tarafından değerlendirilmelidir. Ancak gebelikte kilo verme sağlıklı bir uygulama değildir. Gebeliğin son 3 ayında ise bebeğin zeka gelişimi açısından çok önemli bir süreç olduğu için kilo problemi ne seviyede olursa olsun ZAYIFLAMA PROGRAMI UYGULANMAMALIDIR.
Kilo artışı nasıl olmalıdır ?

  • 1. trimesterde 1-1,5 kg
  • 2. ve 3. trimesterde 5kg/hafta
Çoğul gebeliklerde ağırlık kazancı (kg)
İkiz gebelik………………….18–20
Üçüz gebelik…………………22-27
Gebelik sürecinde yeterli kilo kazanmama anne adayının sağlığını da tehdit etmektedir. Gebelik döneminde düşük kilo kazanımının anne adayları arasında oldukça üzerinde durulan ve talep edilen bir konu haline geldiği görülmektedir. Doğum sonrasında, gebelik sürecinde kazanılan kiloların verilemeyeceği gibi bir endişe anneleri gebelikte düşük kilo kazanmaya itmektedir. Düşük kilo ile
gebelik bu bebeklerin de ileriki dönemlerde kalp-damar hastalıkları, Tip 2 Diyabet ve tansiyon hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.


Alıntı ile Cevapla