Evlenip çocuk sahibi olmak her genç kızın hayalidir.Ancak hayat serüveni boyunca insanın başına gelen beklenmedik olaylar sonucunda çocuk sahibi olmak için gerekli sağlık şartlarına sahip olunamayabilir.Böyle bir durumda insanın karşısına pek çok seçenek çıkar ki bunlardan birisi de evlat edinme işlemidir.Fakat sanılanın aksine bu öyle kolayca yapılabilecek bir şey değildir.Evlat edinme işleminde anne baba adaylarının uygun şartlara sahip olmalarına bakılmasının yanı sıra çocuğunda evlat edinilmek için uygun olup olmadığına bakılır.
Evlatlık edinme şartları nelerdir? - Evlat edinmek için kişilerin İl Müdürlüklerine başvuruda bulunması gereklidir.Başvuruları dikkate alınan kişi bekar ise tek başına evli ise eşiyle beraber dilekçe verir.Dilekçeyle birlikte kişiler tüm şartları kabul etmiş olurlar.
- Eşlerden birinin 29 yaşını tamamlamış olması ve eşlerin en az 4 yıl evli kalmış olması şartları aranır.Bu şartlara sahip kişiler sıraya alınır,ancak 30 yaşından küçük ve 5 yıldan az evli olan çiftlere çocuk verilmez.
- Evlat edinme işlemlerin de başvuru tarihi dikkate alınır ancak bazı özel durumlarda,büyük çocuk istenmesi,kardeş durumu ve sağlık sorunlarına sahip çocuklar,evlat edinmek isteyen kişinin sırası öne alınır.
- Çocuk ile evlat edinmek isteyen kişi arasında en fazla 40 yaş fark olabilir,aksi halde işlem yapılmaz.
- Evlat edinecek olan ailelerin sosyal statülerine,maddi gelirlerine,fiziki ve psikolojik olarak çocuğa bakmak için yeterli olup olmamalarına ve sabıka kayıtlarına bakılır.
- Kişilerin çocuğun eğitim giderlerini karşılayabilecek düzeyde olmaları,sosyal güvenlik hakkına sahip olmaları ve çiftlerin yaşadıkları çevrenin çocuk için uygun olması gerekir.
- Bu süreçte evlat edinmek isteyen kişilerin de istekleri dikkate alınır ancak kişilere gösterilecek çocuk sayısı en fazla üçtür.
- Çocuğun anne ve babasının olmaması ya da ailesi tarafından evlatlık verilmek istenmesi gereklidir.
- İl Müdürlüklerinin istedikleri belgeleri zamanında tamamlayamayan kişiler listeden çıkartılır.