Migren, ataklar halinde gelen baş ağrısı tiplerinden biridir. Genel olarak ailesel geçişli bir hastalık olup, ataklar 4 saatten 72 saate kadar devam etmektedir. Başın bir yarısından zonklayıcı bir ağrı ile başlayıp azalan sıklıkla tekrarlar. Kan damarlarının genişlemesi ve bu kan damarlarının çevresini saran sinir liflerinin çeşitli kimyasal maddelerin salınması neden olmakta. Migren normal bir baş ağrısı değildir başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmekte. Baş ağrısı sırasında, kafatasının dışında şakak bölgesinde hemen deri altında yer alan bir atar damar genişler. Bu damarın genişlemesi yangı ve iltihaplanmaya, ağrıya ve damarın genişlemesine neden olur. Migren farklı şekillerde de oluşmakta.
- Aurasız Migren : En çok görülen ve yaygın olan migren türüdür. Doğrudan baş ağrısı olarak başlar. Zihinsel bulanıklık, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri ve zihinsel bulanıklık nedenleri arasında sayılabilir.
- Auralı Migren: Baş ağrısı gelmeden önce nörolojik belirtiler oluşur. Klasik migren türü olarak bilinir. Genetik unsurların etkili olduğu bu migren tipi genel olarak 20 yaşından önce ortaya çıkar. Auralı migrenin genel belirtileri kör noktalar, yanıp sönen ışıklar, zorlukla konuşma, kulaklarda çınlama, tuhaf bir koku alma hissi, ağızda garip tat alma hissi, ayak ve kollarda karıncalanmalar ve uyuşukluklar olabilir. Hasta bu durumlarda karanlık bir oda ve sessiz bir ortamda bulunmak ister.
- Hemiplejik Migren: Nadir görülen bir migren tipidir. Ağrıdan önce uyuşma, görme bozukluğu, konuşma bozukluğu ve güçsüzlük ortaya çıkar. Bu migren türü felce ve komaya da yol açar.
- Menstural Migren: Kadınları adet döneminde östrojen seviyelerindeki dalgalanma ile ilgilidir.
- Baziler Migren: Profilaktik tedavi gerektiren ve nadir görülen bir migren türüdür. Baş dönmesi, çift görme, uyuşma ve bulantı gibi belirtileri bulunmakta.
- Abdominal Migren: Genellikle ailede migren hastası olan kişilerde görülür. Şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtileri bulunmakta ve 72 saate kadar etkisi devam edebilmektedir.
- Retinal Migren: Atak öncesinde hatada körlük olur ve bir gözü görmez saatlerce sürebilir ve sonrasında düzelir. Yanlış tedavi uygulanır ise atak öncesinde olan körlük kalıcı bir hal alabilir.
- Oftalmoplojik Migren: Hasta göz hareketi için gerekli sinirlerde kısmı ve tam felç oluşur. Acil tedavi gerektiren bir migren türüdür.
- Status Migrainosus: Nadir görülen migren türleri arasında olup; 72 saat süren şiddetli başa ağrısı ile karakterize bir durumdur.
- Dönüştürlmüş yada kronik Migren: Tedavi edilmesi zor bir migren türüdür. Başa ağrısı şeklindedir. Sürekli bir arka plan baş ağrısı oluşturmaktadır.