Haşereler, 1-4 cm boyutlarında olan bu böcekler dış kabuklarıyla kendilerini dış etkilerden korur. Haşereler genellikle banyo, mutfak tavan arası gibi bölümlerde çok görülür. 3 bin tane haşere çeşidi vardır. Bu böceklerin birçoğu hızlı hareket etmekle birlikte bazı türleri uçabilmektedir. Üremeleri sıcak havalarda çok daha hızlı şekildedir. Son derece dayanıklı ve uzun süre bir şey yemeden yaşayabilen haşerelerle baş etmek oldukça zordur.
Gün boyu dinlenen haşereler gece ortaya çıkarak besin ararlar. Çok hızlı üredikleri için yok edilmesi oldukça zordur. Duvar çatlakları ve tahta aralarına yumurta bıraktıklarından bu bölgeler daha sık temizlenmelidir.
Haşereler insanlara doğrudan bir zarar vermezler. Besinlerin üzerinde gezerek dışkı ve salgılarını bırakırlar. Bu şekilde insan vücuduna girerek direnci düşürürler. Taşıdıkları mikroplar da insanları hasta eder. Haşere şüphesi olan evde yenilen her şey öncelikle yıkanmalı ve hijyene önem verilmelidir.
Böcekleri nasıl yok ederiz;
- İlk olarak bu böceklerin kolay oluşacağı nemli, kuytu ve sıcak ortamları temiz tutmanız gerekmektedir.
- Kırıntı, yemek artığı gibi maddeleri ortalıkta bırakmak haşere oluşumunu sağlar. Biriktirilen çöpler, kirli ve nemli (tuvalet, banyo gibi ) yerler haşereler için uygun yaşam ortamıdır.
- Bu böcekler evlere çatlak ve sızıntılardan girerler. Bu yüzden evin bakımı gerektikçe yapılmalı açık yerler onarılmalıdır.
- Jel ilaçlar kullanılarak yok edilebilir. Bu tür ilaçlar haşereleri anında öldürmez. Öncelikle zehirler ve zehirlenen böcekler yuvalarına gittiklerinde ölürler. Böcekler birbirlerinin ölülerini yedikleri için daha çok böcek yok olur.
- Lavanta, nane gibi bitkilerin yağları oldukça etkilidir. Bu bitkilerin yağlarıyla yapılan spreyler böceklerin yok edilmesini sağlar. Bu yağlar, çatlak ve açıklara yerleştirilir ise haşerelerin yuvalarına ve yumurtalarına zarar vereceğinden daha kapsamlı bir yok etme işlemi sağlanabilir.
- Son çare olarak ev ilaçlatılabilir. En etkili ve kesin yöntem budur. Kaliteli ve garanti uygulamalar yapan ilaçlama şirketleri vardır. İlaçlanan odanın kapı ve pencereleri dışarıya açık bulundurmamaya özen gösterilerek kapatılmalıdır. Açık yerler özellikle kapı altları ve pencere kenarları bez parçası yardımıyla kapatılmalıdır. İlaçlanan bölgeye 3 saat boyunca girilmemelidir.