
08-23-2015, 10:20 PM
|
|
Deprem Öncesinde Alınacak Önlemler
Deprem yer altındaki kırılmalar sebebiyle ortaya çıksa da asıl kırımını yeryüzünde yaratmaktadır. Bilindiği gibi ülkemizdeki fay hatları dünyanın en aktif fay hatları üzerindedir. Ülkemizdeki toprakların, nüfusun, barajların ve sanayi bölgelerinin %90’ından fazlası işte bu aktif fay hatları üzerinde yer almaktadır. Bu kadar çok insanımızı ilgilendiren bu gerçeklik hakkında ne yazık ki pek bilgi sahibi değiliz. Depreme hazırlıksız yakalanmamak için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz: - Ev alırken, kiralarken veya yaparken yerleşim yerine dikkat etmeliyiz. Kaygan ve gevşek topraklı bölgelerden, dik yar, boğaz ve vadilerin yakınından uzak durmalıyız.
- Yaşadığımız yapı Deprem Yönetmeliği’ne uygun olmalıdır.
- Dolap gibi mobilyaların üzerine koyduğumuz malzemeleri plastik tutucular kullanarak düşmesini önlemeliyiz.
- Soba, ısıtıcı, dolap, kitaplık gibi devrilme olasılığı olan eşyalarımızı duvara veya birbirlerine sabitlemeliyiz.
- Duvar bölmelerini ve panolarımızı zikzak şekilde yerleştirerek yere sabitlemeliyiz.
- Tavan veya duvara asılan avize, klima, vantilatör gibi cihazlarımızın ağırlıklarını taşıyacak şekilde monte edildiklerinden emin olmalıyız.
- Yanıcı, patlayıcı ve kimyasal maddeleri düşmeyecek şekilde muhafaza etmeliyiz ve bu maddelerin üzerine anlaşılmasını sağlayan fosforlu etiketler yapıştırmalıyız.
- Yangın, gaz sızıntısı gibi durumların yaşanmaması için gaz vanası ve elektrik sigortasını otomatik konuma getirmeliyiz.
- Binayı tahliye etmek için kullanılacak yol belirlenmeli, işaretlenmeli ve bu yol üzerine kaçmayı engelleyecek malzemeler koymamalıyız.
- Bina sakinleriyle birlikte deprem anında neler yapılacağı düşünülüp “deprem planı” hazırlamalı ve belirli aralıklarla deprem tatbikatı yapmalıyız.
- Yapının özelliğine göre belirli yerlere yangın söndürme cihazları koymalı ve belirli aralıklarla bu cihazların bakımını yapmalıyız.
- Asansörlerin yanına deprem sırasında kullanılmaması gerektiğini belirten uyarı yazısı yazmalıyız.
- Ulaşılması kolay bir yerde bir çanta içerisinde ilk yardım malzemeleri, pil, el feneri, temizlik malzemeleri, düdük, kibrit, mum, kuru gıda gibi malzemeleri her daim hazır bulundurmalıyız
- Aile fertleriyle deprem sırasında yapılacaklar konusunda sohbet etmeli ve konuşulanları tatbik etmeliyiz.
- Aile fertleri ile iletişimi nasıl sağlayacağımızı belirlemeli eve ulaşmanın mümkün olmayacağı durumlar için buluşma yerleri belirlemeliyiz.
- Depremin bizi uykuda yakalayabileceğini hesaba katarak yatağımızı pencere gibi, kırılıp dökülme ihtimali olan yerlerin uzağında, güvenli alanlara kurmalıyız.
|