Bir çeşit hobi olan yelken sporuna başlamadan önce güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Botun bakımı yapılır, güvenlik ekipmanları kontrol edilir.
Manevra kavança ve tramoladan oluşur, kavança rüzgarın üzerine doğru ani dönüşten meydana gelir, tramola ise rüzgarı arkaya alarak yapılan daha sakin ve kontrollü dönüş biçimidir. Kavançada yelkenin bağlı olduğu bumba (yelken alt direği) ani şekilde aksi istikamete rüzgar hızında yer değiştirirse, gerekli önlem ve sinyalizasyon yapılmadığından yelken devrilir ve batar. Bu sebeple önlem almayı unutmamak gerekir. Bir füze hızındaki demir silindirin mürettebata çarpması ciddi yaralanmaya sebep olabilir, avantajı ani dönüş mekanizması sayesinde yelkenin etkin bir şekilde hızlanmasını sağlar, kontrol ve tecrübe ile çabuk hızlanma gerçekleştirilir. Tramolada bu tarz bir sorun meydana gelmez, tramola tehlike olmadan kontrollü dönüş yapabilir, fakat dönüşün ardından ivmelenme azdır.
Yelken pozisyonu 3 adet pozisyondan meydana gelen yelkenlinin rüzgara göre hizalanması hususunda;
- Orsa (0-45°): Rüzgarı yelkenliye göre ön çaprazdan alarak yol kat etme yöntemidir. Hızı maksimuma çıkarma bu yöntem ile gerçekleşir. Salma yani yelkenlinin ortasında bulunan ikincil dümen işlevindeki gibi görünüp, sadece su yüzeyine göre aşağı ve yukarı yani suya batırma ve çıkarma yöntemiyle kullanılan ahşap ya da fiberden yapılan bir plakadır. Bu yelkenlinin gidiş yönüne göre sağa ve sola kaymasını engeller. Bu bağlamda salma olabildiğince suya batırılır.
- Apaz (45°-135°): Rüzgarın yelkenliye göre ön çapraz ile arka çapraz arasında kalan alandan alarak yol kat eden, genellikle rota değişikliğinde tercih edilen geniş bir rüzgar pozisyonlama alanına sahip bir yöntemdir, sarsıntı minimumdur. Salma orta konumda tutulur.
- Pupa (180°): Rüzgarı tam anlamıyla arka taraftan alarak pozisyonlama sağlanır. Dalgalar ile hareket edilmiş olur, sarsıntısı en az olan sürüş şeklidir. Hız minimum olup, salma olabildiğince yukarı çekilmelidir; çünkü sürtünme etkisi yaratan salmanın yavaşlatma etkisi yelkenliyi daha da yavaşlatması istenmez.
Su güzergahı kuralları:
- Hareket eden yelkenli, sabit konumlu yelkenliye dikkat ederek yol tayini yapır.
- Büyük teknelerin ve gemilerin güzergahlarını değiştirmeleri zor olacağı için öncelik onlara verilir.
- Yelkenliler ise balıkçı tekneleri yani bir motor vasıtası ile çalışan manevra kabiliyeti yüksek botlara nazaran yol üstünlüğüne sahiptir.
- Kaptanın görüş açısı maksimum olmalı ve çarpışma yönünde birbirine yaklaşan teknelerden hangisi önce durumu fark ederse sert bir manevrayla; olası kaza durumun önlenmesi sağlanır.