Gullbabici - Hayata Dair Herşey  
  #1  
Alt 12-23-2015, 09:47 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart IQ’yü Arttırmanın 10 Bilimsel Yolunu Biliyor Musunuz?



IQ(Intelligent Quotient), zekâyı ölçme amaçlı birkaç farklı standartlaştırılmış testlerden çıkarılan değerdir ve insanlar arasında zekayı kıyaslamanın bir yoludur. Bu yazıda IQ skorunuzu arttırmak için gerçek bilimsel araştırmalardan yola çıkarak oluşturulan IQ artışınızı sağlayacak 10 IQ arttırıcı bilimsel yazıyı ve tavsiyeleri göreceksiniz.
Yüksek IQ’ye sahip olan herkes başarılı olacak diye bir şey yok tabi ki, buna rağmen yüksek IQ pek çok şeye bakış açımızı değiştirir. Özellikle eğitimsel faaliyetlerde bizim hayatımızı oldukça kolaylaştırır. Önceleri IQ derecesinin, kişi yetişkin olduğunda sabitlendiği düşünülse de, bazı yeni araştırmalar IQ derecesinin arttırılabileceğini göstermiştir.
Bazı aktiviteler IQ derecenizi arttırabilir. Ayrıca IQ skoruyla sosyal statü, ebeveynlik, ölüm ve ölüm oranları arasında bağlantı var. IQ derecesi iş performansını, eğitimsel gelişimi, geliri, hatta suç eğilimini ve özel ihtiyaçları belirleyebilir. Flynn etkisi adı verilen bir etkiye göre, insan topluluklarının IQ’sü her 10 yılda bir ortalama 3 puan artar.
İşte 11 bilimsel makalenin ortaya sunduğun IQ arttırıcı bilimsel etkenler :
1. Egzersiz Yapmak IQ’yü Arttırır
Yapılan pek çok araştırma gösterdi ki, egzersiz yapan insanlar yapmayan insanlara göre daha yüksek IQ’ye sahip oluyorlar. Egzersiz yaptığınızda beyninizdeki beyin hücreleri daha hızlı üreyerek artışa geçiyor. Bu prosese nörogenesis deniyor ve beyne dopamin benzeri nörotransmitterlerin akışı artıyor.
Çoğu insan egzersiz yapmanın stresi azaltarak bilişsel performansı arttırdığını bilmiyor. Herhalde egzersiz yapmak IQ’yü arttırmanın en kolay yollarından biri.
Bununla beraber Illinois Üniversitesi’nden Nöroloji ve Kinesioloji (Kas bilim) laboratuvarından Dr. Charles Hilmann’ın yaptığı araştırmada egzersiz sonrası dentat jirus bölgesinde yani hafızanın yer aldığı hipokampüs bölgesinde aktivite artışı görüldü. Ayrıca yeni beyin hücrelerinin oluştuğu da görüldü. Tabi bu araştırmada sadece spor yapmanın yeterli olmadığı, bunun beyni geliştirici faaliyetlerle desteklenmesi gerektiği de belirtildi. Egzersizin Alzheimer gibi zihinsel bozukluklara da iyi gelebileceği düşünülüyor.
2. Uyarıcılar ve Nootropikler (Akıllı İlaçlar)
Adderall ve NuVigil Türkiye’de satışı olmayan ilaçlar, fakat IQ artışına neden olduğu söyleniyor. Türkiye’ de bunun benzeri Ritalin adı verilen ilaç ise ancak reçeteyle verilen bir ilaç. Bu ilaçlar Amerika’ da oldukça yoğun kullanılan psikostimulant ve bilişsel geliştiriciler olarak biliniyor. Bu ilaçlar sayesinde daha çabuk ve daha çok bilgi depolanabiliyor. Yurtdışında üniversitelerde bazı öğrenciler bu ilaçlar sayesinde daha yüksek notlar alarak derslerinde başarı sağlıyorlar.
Tabi bunlar kimyasal olduğundan ne kadar sağlıklı orası tartışılır.
3. Tamamlayıcılar
Pek çok ek madde sayesinde IQ artışı yaşayabilirsiniz. Özellikle Omega 3 çocuklar üzerinde oldukça etkili bir madde. Omega 3’ün nöronlar arasındaki iletişimi kolaylaştırdığı kanıtlandı. Böylece hafızayı geliştiriyor. Tabi yetişkinlerde geliştirmeler yapıyor. Tabi bunların sürekli ve düzenli kullanılmaları lazım.
Ayrıca her gün alınan 1 bardak kahvenin görsel zekayı arttırdığı gösterildi. Kreatinin ve ginkgo bilobanın IQ ‘yü arttırdığı biliniyor. Gingko Biloba daha çok yaşlılarda işe yarıyor.
4. Meditasyon
Meditasyonun stresi azalttığı, ruh halini düzelttiği ve beyin aktivitesini arttırdığı bilinyor. Buna ek olarak, zekayı ve dolasıyla IQ’yü arttırdığı söylenebilir. Pek çok meditasyon türü olmasına rağmen, transendental meditasyon türünün işe yaradığı kanıtlandı. Diğer meditasyon türlerinin de IQ’yü arttırdığı ve bilişsellik geliştirdiği söylenebilir.
Transendental meditasyonda huzurlu bir şekilde oturarak, bir göz kapalı bir şekilde diğeri spesidik mantraya odaklanır. Böylece beyin tek bir şeye odaklanarak, tüm odaklanma geliştirilir. IQ’yü arttırmak için odaklanmaya yönelik meditasyonları seçiniz.
5. Sağlıklı Beslenme ve Vejeteryanlık mı?
Araştırmacılar çocukluktan itibaren beslenmenin IQ ve beyin gelişiminde önemli bir rol oynadığını gösterdi. Uzmanlar işlenmiş yiyeceklerden(dondurulmuş) uzak durulmasını öneriyor. Genelde işlenmiş yiyeceklerle beslenen bireylerde, sağlıklı beslenen bireylere göre düşük IQ skorları tespit edildi.
Diğer enteresan bir araştırma ise 30 yaşına kadar vejeterjan beslenenlerin-vejeteryan olmayanlardan 5 puan daha yüksek IQ skora sahip olduğunu gösterdi. Çünkü yüksek IQ daha az obezite, sağlıklı kalpkar, ve uzun yaşamakla ilişkilendirildiğinden vejeteryanlık bunda rol oynayabilir. Tabi balık eti ve diğer etlerin beyne iyi geldiği de biliniyor. Belki bu konunun daha fazla araştırılması gerekebilir. Genelde vejeteryanlığı seçenler daha kültürlü insanlar oluyor genelde.
6.Nöroterapi ve TRNS
Bu konuda çok fazla araştırma olmamasına rağmen nöroterapinin ADD(dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ) ve ADHD hastaları arasında IQ’yü arttırabileceği düşünülüyor. ADD ve ADHD hastalarında daha yavaş beyin aktivitesi olduğundan bu bölgeleri geliştirmek IQ’yü arttırabilir. Normal insanlarda nöroterapi yapılmasa da belki normal insanlarda da nöro terapi IQ artışı sağlanabilir.
Ayrıca Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar transkraniyal elektrik uyarılmasıyla beynin doğal uyuşturucusunu salgılamasını sağlayarak ağrının gitmesini sağladılar. Ayrıca, uygulama sayesinde hafıza artışına bağlı olarak IQ artıyor.
7. Beyin Dalgası Karıştırma
ADD ve ADHD ile mücadelede beyin dalgası terapileri kullanılır. Normalde konsantrasyon veya odaklanma problemi olmayan insanlarda beyin dalgası stimülasyonuna gerek yoktur. ADD ve ADHD hastalarında IQ artışına bilinse de kolej öğrencilerinin notlarının yükselmesinde işe yaradı.
Düşük seviyede gama beyin dalgaları beyinsel gelişim bozukluğuna ve zeka geriliğine işaret eder. Gama dalgalarının beta dalgalarından 40Hz daha yüksek olduğunda algı ve hafızanın arttığı belirtiliyor. Bu konuda çok büyük firmaların yatırımları olduğundan belki de cihazlarını satmak için didiniyor olabilirler. Yani gama dalgasıyla uğraşmaya gerek yok.
8. Zeka Oyunları, Bulmacalar
Günümüzde pek çok zeka oyunu ve bulmacalar mevcut. Bu tip zeka oyunlarının IQ’yü arttırdığı söyleniyor. Mental olarak harcayacağınız eforlar tabi ki IQ ve hafızanız için iyi olacaktır.
Çapraz Bulmaca, Yapbozlar, Bilgisayar oyunları(kafa yorucu), Sudoku vb. oyunlar IQ’nün artmasında etkendir. Zihin cimnastiğinin çocuklar üzerinde hafızayı geliştirdiği bulundu. Bu oyunların çoğu beyin aktivitesini, düşünmeyi ve hafızayı arttırmada yardımcı olabilir. Ayrıca Lumosity.com’ da zeka oyunları mevcut. Tabi bir süreden sonra paralı da olsa her gün 2-3 alıştırma bedavadan geliyor.
9. Sosyalleşme
Bazı araştırmacılar IQ skorunun yüksek olmasında çevre faktörünün önemli olduğunu belirtiyor. Bireylerin içerikçe zengin bir ortamda ve yüksek sosyoekonomik statüye sahip olmasının önemli olduğu belirtiliyor. Gerçi bunda en önemli etken genetiktir. Tabi yine farklı ortamlara girmek önemlidir.
Aktif öğrenme – Yeni şeyler öğrenmek beyinde yeni bağlantılar kurmanıza neden olur. Örneğin satranç oynamak, yeni bir spor yapmak ya da yeni bir dil öğrenmek gerçekten IQ skorunuzu arttırabilir.
Geçen yıl yapılan bir araştırma yeni bir dil öğrenmenin IQ skorunu önemli derecede arttırabileceğini gösterdi.
10. Okuma ve Müzik
Okumaya pek hevesli olmayan bir toplum olarak, okumanın önemini ne kadar anlatsak da başarılı olabileceğimi sanmıyorum. Zaten çoğunuz bu yazıyı buraya kadar okumadınız da
Okumanın özellikle çocukların IQ’sünü arttırmada önemli olduğu belirtiliyor. Bazı bilimsel olmayan çalışmalar çocukların IQ’sünün okumayla 6 puana kadar artabileceğini gösterdi. Ayrıca okumak düşünmeyi uyarır, kelime dağarcığını geliştirir ve insanlara önemli olaylar hakkında bağlantı kurma şansı verir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma roman okumanın okuyanın beyninde değişikler yaptığını ortaya koydu.
Bununla beraber daha zor kitaplar okumak , zekayı geliştirebiliyor. Daha çok kitap okuyanların daha yüksek bir IQ’ye sahip olması muhtemel.
Ayrıca 14 Ekim 1993 ‘de , A.B.D.’de “USA Today”de çıkan “Mozart ‘ın Müzikleri Zekayı Geliştiriyor” başlıklı haber tüm Dünyada sansasyon yaratmıştır. Bu habere göre, Kaliforniya Üniversitesi’nin Irvine’deki Öğrenme ve Hafıza Nörobiyoloji Merkezi bilim adamlarının yaptıkları bir araştırma, bazı müziklerle IQ arasında bir ilişki olduğunu açıkça ortaya koymuştur.
Bu araştırmada otuzaltı üniversite öğrencisi, önce I.Q. testinin sağ beyin yeteneklerini ölçen sorularıyla test edilmiştir. Testten sonra öğrencilere Mozart’ın “Re Majör, K 448 iki Piyanoluk Sonat”ı 10 dakika boyunca dinlettirilmiştir. Daha sonra öğrenciler hemen tekrar test edildiklerinde, I.Q. skorlarının önceki değerlere göre 8 veya 9 puan daha yükselmiş olduğu gözlenmiştir.
Peki tüm bunlardan sonra IQ ne kadar artar?
Aslında basit bir reçete var ;
10 maddenin tümünü yapmanız oldukça zor tabi ki. Kendinizi 90 günlük bir teste sokabilirsiniz. Teste girmeden önce bir IQ testi yaptırın ya da çözün. 3 ay sonra aynı testi tekrar çözün ya da yaptırın. Test süresince sigara ve alkol alımı yasak .Yapılan araştırmalar sigara ve alkolün beyne zarar verdiğini gösterdi.
Yapılacaklar :
1)Her gün en az 15 dakika egzersiz yapın
2)İlaç alımını tavsiye etmiyoruz fakat günde bir adet Omega 3 hapı ve bir bardak kahve için.
3)Her gün en az 300 sözcüklük bir makale okuyun ya da bir kitap okumaya başlayın. Eğer kendinize güveniyorsanız kendinizi zorlayıcı kitaplar okuyabilirsiniz.
4)Her gün zeka geliştirici bir bulmaca ya da çapraz bulmaca çözün. Yeni bir spor , dil veya zeka geliştirici yeni bir uğraş bulun.
5)Yeni sosyal ortamlara girin.
6)Klasik ya da müziksel değeri yüksek müzikler dinleyin.
7)Sağlıklı beslenin ve bol bol meyve tüketin.
Eğer bunlara harfiyen uyarsanız 90 gün sonra siz de değişimi fark edeceksiniz. Bunları sürekli uygulasanız da beyin belli bir yere gelişimi kabul eder. Sonuçta IQ doğuştan gelen bir şey. Yine de IQ’ nüzün 120 ya da 140’lara çıkması iyi olmaz mıydı?
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler Arama
Stil
Forum Bilgilendirme Linkler
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir.
tuzla escort seks hikayeleri gaziantep escort seks filmi izle ... bursa escort bursa escort bursa escort ... sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort gaziantep escort beylikduzu escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti otele gelen escort eryaman escort sincan escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort etlik escort etimesgut escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com Escort escort escort escort travestileri travestileri altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom hack forum Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin Onwin giriş

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108