Gullbabici - Hayata Dair Herşey  
  #1  
Alt 04-20-2016, 09:18 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Tüp Bebekte Uygulanan Son Yöntemler Neler?

Tüp bebek uygulaması, 1978 yılında gerçekleştirilen ilk tüp bebek deneyiminden bu yana geçen zamanda hayli değişti. Bu uygulama başlangıçta sadece tüplerin tıkalı olduğu durumlarda gebeliği sağlamak üzere geliştirilen bir yöntemdi. Ancak zaman içerisinde yumurtlamanın farklı detayları ve gereksinimlerine yönelik olarak gelişmesini sürdürdü ve geliştirilmiş yumurtlama tedavilerinin ortaya çıkmasına neden oldu.
İlk tüp bebek uygulamasında anneden alınan yumurtalar babanın spermi ile laboratuvar koşullarında aynı ortama konarak döllenmeleri beklenirdi. Burada kendi kendine döllenme söz konusu idi. Döllenmeden sonra embriyonun oluşumu beklenir ve 2-3 gün sonrada rahme transfer edilirdi. Bu yöntem klasik dölleme şeklidir.
Bugünse ovülasyon indüksiyonu yönetimi ile aynı siklusta çok daha fazla yumurta elde edilebiliyor ve bu yumurtalar mikroenjeksiyon yöntemi ile daha kolay dölleniyor. Bu yöntemde döllenme kendi kendine değil mikroskop altında direkt uzmanların müdahalesi ile gerçekleştirildiğinden yumurtanın döllenmeme olasılığı oldukça düşük oluyor. Döllenen yumurtalar yani embriyolar 5-6 gün laboratuar ortamında büyütüldükten yani rahme tutunma sürecine ulaştıktan sonra çok daha sağlıklı embriyoların transfer işlemi gerçekleştirilebiliyor. Çünkü embriyo bu süreçte genetik olarak incelenebilecek aşamaya da gelmiş oluyor.
Özellikle son yıllarda geliştirilen yöntemler ve yeni teknolojiler klasik tüp bebek uygulamalarının şeklini tamamen değiştirmiş durumda. Bu teknolojiler sayesinde tüp bebek uygulamaları eskiye oranla daha az maliyetli, daha pratik ve tedavi süreleri daha kısa. Bu yöntemlerin neler olduğuna gelince;

Yapay Rahim / Co-Culture Yöntemi:
Bu tedavi yönteminde rahmin içini kaplayan endometrium hücreleri alınarak laboratuvar ortamında çoğaltılır. Daha sonra embriyolar bu ortamda anne rahmine en yakın bir yapı içinde ve doğal ortamlarına en uygun şartlarda büyütülür. Burada amaç insan eliyle oluşturulmuş yapay laboratuvar ortamlarından daha doğal bir büyüme ortamı hazırlamaktır. Böylece embriyonun rahme tutunma gücü arttırılır.
ERA testi: Kişisel embriyo transfer günü
Bu yöntem rahimden alınan bir dokunun incelenmesi sonucu embriyonun rahme tutunmasını sağlayan 200’ü aşkın genin analiz edilerek embriyonun rahme tutunabilme olasılığının tespit edildiği bir testtir. Bu test embriyo transferinin gerçekleştirileceği gün yapılır. Çünkü tüp bebek uygulamalarında yaşanan implantasyon başarısızlıklarının %25’i transferin yapıldığı gün rahmin hazır olmamasından kaynaklanıyor. Era testi ile rahmin gebeliğe hazır olup olmadığı, yada ne kadar hazır olduğu yada ne zaman hazır olabileceği gibi sorulara cevaplar aranarak transfer için en uygun belirlenebiliyor.
Era testi şu ana kadar geliştirilen yöntemler içerisinde en yeni olanı ve uzmanlara çok daha güvenilir bir çalışma alanı sağlayabiliyor oluşu onu oldukça önemli bir teknik yapıyor. Bu teknikle tutunma için en elverişli gün tespit edilebiliyor ve embriyonun tutunma olasılığı arttırılıyor.


Preimplantasyon genetik tanı (PGT)
Kapsamlı Kromozomal Tarama olarak da bilinen aCGH tekniği ile tüm kromozomların embriyoda analizi ve genetik tanı daha kapsamlı, güvenilir ve etkin bir şekilde yapılabiliyor. Bu uygulama ile tıbbi gerekliliğe bağlı olarak embriyoda kromozom yada gen düzeyinde testler yaparak belli hastalıklar yada genetik eksiklikler tespit edilebiliyor. Bu yöntemde gelişmekte olan bir embriyodan mikro cerrahi ile zararsız bir şekilde bazı hücreler alınarak bunların incelenmesi sağlanıyor.
Kısa süre öncesine kadar bu biyopsi işlemi embriyo gelişiminin 3.gününde yapılırdı ve alınan hücreler sadece belli bölgeler açısından incelenirdi ve sağlıklı olan embriyolar anneye transfer edilirdi. Ancak kapsamlı kromozomal tarama ile artık biyopsi işlemi 5-6.günlerde yapılabiliyor ve alınan hücreler tüm kromozomlar yönünden ve çok sayıda genetik noksanlık yönünden analiz edilebiliyor. İşlemden sonra normal yani sağlıklı olarak tespit edilen embriyo yada embriyolar dondurularak daha sonraki bir dönemde doğal rahim ortamına transfer edilebiliyor. Bu şekilde sağlıklı gebelik oranları artırılabilmektedir.
IMSI: Yüksek optik büyütme ile daha iyi sperm seçimi
Önceki dönemlerde mikroenjeksiyon tedavilerinde sperm hücreleri mikroskop altında büyüklükleri 400-600 kata kadar büyütüldükten sonra seçilirler ve ancak bu büyüklükte sağlıklı yada normal görünebilen hücreler tedavi sırasında kullanılabilirlerdi.
Yüksek optik büyütme yöntemi ile sperm hücreleri mikroskop altında 8000 kata kadar büyütülebiliyor ve doğru sperm hücrelerinin seçiminde hata payı çok daha aza indirgeniyor. Bu yöntem özellikle geçmişte sperm kaynaklı başarısızlık yaşamış olan çiftlerde tercih edilmesi gereken bir yöntem ve başarı oranını oldukça yükseltebiliyor.
Vitrifikasyon:
Hızlı ve kolay gamet-embriyo dondurma yöntemidir. Günümüzde tedavinin başında çiftlerden üreme hücrelerinin alınarak dondurulması ve gerekli görüldüğünde çözülerek uygulamaya dahil edilmesi yöntemi hemen hemen tüm laboratuarların standart prosedürü haline gelmiştir. Bu uygulama ile geçmişin uzun süreli ve çiftlerin program dışına çıkmasını engelleyen zorlayıcı tedavi süreçleri artık geride kaldı. Artık çiftler dondurma-çözme yöntemlerine bağlı olarak tüm tedavi sürecini istedikleri gibi planlayabilmekteler.
Tüp bebek uygulamalarında geçmişte yıllarda “programlı dondurma” veya “yavaş dondurma” adı verilen yöntem kullanılmakta idi ve bu yöntemin başarısı kullanılan yüksek maliyetli cihazların performansına, uygulayan embriyologun deneyimine ve tekniğe bağlı olarak oldukça farklı sonuçlar verebiliyordu. Ancak son yıllarda vitrifikasyon yönteminin geliştirilmesi ile dondurma-çözme işlemleri oldukça kolaylaştı. Ayrıca uygun şartlarda yapıldığında son derece yüksek canlılık oranları ve yüksek tutunma ile sonuçlanabiliyor.
Bazı klinikler hastalarına hala “donmuş/çözülmüş embriyolar ile yapılan tedavilerde başarı daha düşüktür” şeklinde bilgi veriyor olsalarda, dünya genelinde iyi merkezlerde dondurulmuş embriyo transferleri sonrası elde edilen gebelik oranlarının oldukça yüksek olduğu bildirilmekte. Bunun sebebi dondurma işlemlerinin doğru yöntem ve tekniklerle ve doğru bir zamanlama ile yapılmasıdır.
Dinamik embriyo görüntüleme sistemleri:
Bu yöntem daha güvenli ve daha detaylı bir embriyo takibini sağlar. Tüp bebek tedavisinde oluşturulan embriyolar inkübatör adı verilen ve anne rahmindeki koşulları(ısı, nem, gaz, ışık vs) sağlayan cihazlar içerisinde büyütülürler. Ayrıca gün içerisinde embriyoların günlük gelişimlerini takip amacıyla en azından günde bir kez inkübatörden çıkarılarak mikroskop altında incelemeye alınırlar.
Bu inkbatörlerden çıkarılma anlarında embriyolar laboratuvar koşullarına maruz kalırlar. Eğer bu koşullar embriyolar için uygun değilse bu incelemer sırasında embriyoların mevcut şartlardan etkilenmesi ve zarar görmesi söz konusu olabilir.son yıllarda artık içlerinde kendi kameraları olan inkübatörler geliştirilmiştir.
Bu sayede embriyolar doğal ortamlarından uzaklaştırılmadan takip edilebiliyor. Bu sistem sayesinde embriyolar hakkına bilinmeyen pek çok şey keşfedilmiştir. Ayrıca bu cihazlar doğru embriyonun seçimi aşamasında da oldukça doğru bilgiler barındırıyor. Böylece gebelik oranlarında artış sağlanıyor.
Mikro Çiple Sperm Seçme
Türkiye’de de kullanılan bu yöntem Amerika’da Harvard Üniversitesinde geliştirilmiştir. Bu yöntemden asıl beklenen baba adayındaki sperm azlığının giderilmesidir. Mikro Akışkan Çip teknolojisi ile en iyi DNA’lı spermler seçilir ve buda en iyi DNA’lı embriyoların oluşturulabilmesine imkan tanır. Bu, tıp bilimi adına oldukça dikkat çekici bir teknolojidir.
Bu çiplerin içinde vücuttaki sistemi taklit eden mikro kanalcıklar bulunmaktadır. Bu mikro kanalların içinde de kaliteli spermler saptanabilmektedir. Mikro akışkan çip teknolojisi mikro enjeksiyon yöntemiyle birlikte uygulandığında hamilelik başarı oranlarını arttıran bir yöntemdir.
Lazerle Yardımcı tomurcuklanma:
Tüp bebek tedavisinde başarının sağlanabilmesi için en önemli süreç embriyonun rahme tutunma sürecidir. Bunun olması için embriyoyu dışardan saran zona isimli tabakanın eriyerek kaybolması gerekir. Bu basamak laboratuvar koşullarında kolaylaştırılabilir.
Yukarıdaki yeni geliştirilen bilim ve teknolojilerin yanında tüp bebek uygulaması sürecinde özellikle anne adayları üzerinde oldukça olumlu sonuçlar verdiği gözlenen akupunktur ve reiki gibi yardımcı tekniklerden de faydalanılmaktadır. Bu teknikler özellikle stresi azaltarak anne vücudunda hamileliğe daha uygun şartların oluşmasına yardımcı olurlar.
Akupunktur:
Akupunktur, tüp bebek tedavisinin birçok evresinde kullanılabilen ve olumlu sonuçlar verdiği gözlenen bir yan uygulamadır. Limbik sistem üzerinde etki ederek anne adayının strese karşı dayanıklılığını arttırır. Bu akupunktur tekniği ile bütün vücutta beta- endorfin salgısı ve dolaylı olarak GnRH (gonadotropin releasing hormon ) steroid ve gonadotropin hormonlarının salgılanmasının artması sağlanır. Bunun sonucu olarak rahime kan akışı fazlalaşır, rahim iç duvarı olgunlaşır ve rahimde hamileliğin gerçekleşmesini kolaylaştıran şartlar sağlanmış olur. Tüm bu teknikler embriyoların tutunma oranını arttırır.
Reiki:
Alternatif bir tedavi yöntemidir. Vücuttaki çeşitli enerji noktaları kullanılarak doğru yönde enerji akışı oluşturulması ile hem ruhsal, hem de fiziksel iyileşmeyi amaçlar.
Tüp bebek tedavisinde her gün iğne olmaktan kurtulmak mümkün mü?
Tüp bebek tedavisinde ilk aşama çeşitli ilaçlar yardımı ile yumurta sayısını ve olgunluğunu arttırmak daha sonrada bu yumurtalarda dölleme yaparak fazla sayıda embriyo elde etmektir. Daha sonra bu embriyolar içinden ayıklama yapılarak en uygun embriyo seçilir ve kalanlarda dondurularak daha sonra tekrar uygulama yapılabilir.
Bu yumurtlamanın istenilen şartlarda sağlanabilmesi için adaylara her gün karın yada kalça bölgelerinden iğne yapılmaktadır. Bu ilaçların vücutta kalma süreleri kısa olduğundan bu iğneler kısa aralıklarla yapılır. Uda zaten stresli olan tedavi sürecini daha da zahmetli bir hale getirebilir. Ancak son iki senedir özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde uygulanan yeni bir ilaç sayesinde günlük enjeksiyon uygulamasına gerek kalmamıştır. Tek doz enjeksiyon bir hafta süreyle etkinliğini koruyabilmektedir. Bu uygulama yakında ülkemizde de kullanılmaya başlanacaktır.
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler Arama
Stil
Forum Bilgilendirme Linkler
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir.
tuzla escort seks hikayeleri gaziantep escort seks filmi izle ... bursa escort bursa escort bursa escort ... sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort gaziantep escort beylikduzu escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti otele gelen escort eryaman escort sincan escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort etlik escort etimesgut escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com Escort escort escort escort travestileri travestileri altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom hack forum Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin Onwin giriş

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108