Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-13-2014, 08:45 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Pişmiş mi Çiğ mi Yararlı?




Bazı yiyecekleri çiğ ya da pişmiş tüketmek aldığınız yararı artırıp azaltabilir.

Sarımsak

Çiğ: Çiğ olarak sarımsak tüketilmesi, kalp - damar sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinden maksimum düzeyde yararlanmanızı sağlar. Ama kokuya dikkat!

Pişmiş: Daha kolay sindirilir, çok kokmaz. Çok pişirilmesi besin değeri kaybına neden olur. Bu nedenle kabuklu pişirmek daha yararlı olabilir.

Et

Çiğ: İnsan vücudu, çiğ etin içeriğindeki demiri daha iyi özümser. Ancak çiğ proteinleri sindirmek daha zordur.

Pişmiş: Pişince yağ oranı ve buna bağlı olarak kalorisi düşer. Çok pişerse B vitaminlerinin bir kısmı yok olur.

Dolmalık biber

Çiğ: Yüzde 90'a yakın su ihtiva eder, kalorisi çok azdır. özellikle sarı renkte olanları C vitamini açısından çok zengindir. Yapısı ve lif açısından zengin olması yüzünden zor sindirilir. İyice çiğnenerek tüketilmesi önerilir.

Pişmiş: İçeriğinde bulunan yüksek oranda C vitamini, pişmiş haldeyken de korunur. Ancak bu şekilde tüketildiğinde B vitaminin bir kısmını kaybeder.


Çilek

Çiğ: C vitamini açısından zengin, şeker oranı düşüktür. C vitamini kaybı olacağından suda çok fazla bekletilmemesi gerekir.

Pişmiş: Turta ya da reçel yapmak için pişirildiğinde büyük oranda vitamin kaybeder.

Domates

Çiğ: C ve E vitaminlerinin yanı sıra mineraller açısından da çok zengin bir besindir. Kabuğu ve çekirdekleri yüzünden hassas bünyeli kişilerin bağırsak sorunları yaşamasına yol açabilir.

Pişmiş: Domatesteki liflerin hazmı, yumuşadığı zaman çok daha kolay olur. İçerdiği likopen bu şekilde tüketildiğindfe artar. Ancak piştikten sonra C vitamini ve içeriğindeki minerallerden birazını kaybedebileceğini unutmayın.

Kayısı

Çiğ: Mineral açısından en zengin meyvedir. Potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum içerir. Vitamin ve betakaroten içeriğini korumak için tüketmek gerekir.

Pişmiş: Komposto ve reçel haline getirilmesi için fazla şeker ilave edilmesi gerekir. Vücuda fazla kalori yüklenir.

Balık

Çiğ: Etin aksine çipura, somon, levrek gibi pek çok balık çiğ tüketilebilir. Lezzetsiz olacağından balık türleri için bolca sos kullanmak iyi olabilir.

Pişmiş: Besin zehirlenmesi riski yoktur. Bazı pişirme yöntemleri protein alımını artırır ancak alınan kalori miktarını değiştirmez.
Alıntı ile Cevapla