Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-17-2014, 08:43 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart 5 Yıldan Sonrası MUTLULUK




Evlilikte en kritik dönem ilk beş yıl… Boşananların yarısı 1-5 yıl arasında değişiyor… Boşanma davalarını açan çiftlerden yüzde 67’sini kadınlar oluşturuyor… “Şiddetli geçimsizlik” başlıca boşanma sebebi…

Prof. Dr. Rian Dişçi
Dr. Halim İşsever
Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğrt. Üye.

Boşananların yüzde 41.6’sı çocuksuz çiftler… İşte evlilik gerçeği;
Boşanan çiftlerin yarıya yakınının evlilikleri en fazla 5 yıl sürüyor ve boşananların yarıya yakınını çocuksuz çiftler oluşturuyor…
3 bin 60 boşanma vakasını inceleyerek yapılan araştırma, evlilikte en kritik dönemin, ilk 5 yıl olduğunu ortaya koyarken, boşanan çiftlerin yarıya yakınının evliliklerinin en fazla 5 yıl sürdüğü, boşanma davası açanların büyük bölümünü (yüzde 67) kadınların oluşturduğu ve “‘şiddetli geçimsizliğin”, başlıca boşanma sebebi olarak gösterildiği tespit edildi…
Boşanma sebepleri arasında ikinci sırayı “alkol kullanımı”, üçüncü sırayı, “cana kast ve fena muamele”, dördüncü sırayı “terk, beşinci sırayı da “zina” aldı…
Alışma süreci zorluyor…
Araştırma sonucuna göre, boşanan çiftler arasında, erkeklerin yüzde 66.1’nin yaşı, kadından 1 ila 10 yaş arasında daha fazla. Evliliklerin yüzde 40.4’ü, evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşiyor. Boşananların yüzde 41.6’sını ise çocuksuz çiftler oluşturuyor.
Bu arada, aynı araştırmada, Türkiye’de boşanma hızı oranının binde 1’den az olduğu, bu oranın ABD’de binde 4.57, Almanya’da binde 4.60, Finlandiya’da binde 2.70, Avusturya’da 2.11, İsviçre’de 2.23, Norveç’te 2.54 olduğuna dikkat çekildi.
Davaların çoğunluğunun kadınlar tarafından açılıyor. Ev içinde yaşanan olumsuzluklardan, daha çok kadınlar etkileniyor. Kadın ve erkek arasında yaş farkının artmasıyla birlikte, zina, terk ve alkol kullanımı artıyor.
İşte boşanma sebepleri…
“Şiddetli geçimsizlik” olarak gizlenen diğer boşanma sebepleri şöyle sıralandı: Ekonomik sebepler, eşin işsiz kalması, evlilik öncesi verilen, “Ayrı evde oturma” sözünün yerine getirilememesi, aile büyükleriyle aynı evde oturma, nesil çatışması, kadının aile büyüklerine hizmet etmesi gereken bir kişi olarak görülmesi, din ve mezhep farklılıkları, eşlerden birinin yabancı uyruklu olması. Alkole, kumar ve şans oyunlarına aşırı düşkünlük, eşin evini terk etmesi, eşin başka biriyle yaşamaya başlaması. Eşlerden birinin psikiyatrik hastalığının bulunması. Eşlerin birbirlerine kötü ve aşağılayıcı davranması, dayak olayı. Eşlerden birinin diğerini hizmetçi gibi görmesi, yaş farkının büyük olması. Eşlerden birinin işine aşırı düşkün olması. Ölen yakınların sosyal güvenlik kurumlarınca bağlanacak maaşlarından yararlanmak amacıyla yapılan anlaşmalı boşanmalar. Eşlerin kişilik yapılarının birbirine uymaması. Kıskançlık. Eşlerin birbirlerine yeteri kadar zaman ayırmaması, evini-eşini ihmal etmesi.

Alıntı ile Cevapla