Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-13-2014, 03:16 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Kış, depresyon mevsimi

Uzmanlar, mevsimlerin insan psikolojisini önemli ölçüde etkilediğini belirterek, kış mevsiminde depresyona girenlerin sayısının daha fazla olduğuna dikkat çekiyorlar.








Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yarkın Özcan, insanoğlunun geçmişten beri hava sıcaklığının 4-20 derece arasındaki bölgelere yerleştiğini, hava sıcaklığının 4 derecenin altına düştüğü yerlerde insanlarda fiziki ve psikolojik uyumsuzluklar başladığını belirtti.
Soğuk havanın insanlar üzerinde baskı yarattığını, bu baskıya insan psikolojisinin üç şekilde tepki verdiğini anlatan Prof. Dr. Özcan, ''Bunlar, alarm, direnç ve tükenmedir. Alarm, insanı harekete geçirir ve ısınmak için çaba harcanır. Dirençte sorunla baş etmenin yolları aranır. Tükenmede ise kişi artık her şeyden vazgeçmiştir ve uyum yeteneğini yitirmiştir''dedi.
Kış mevsimi ve soğuk havayla birlikte insanların hayatlarının ister istemez değiştiğini vurgulayan Özcan, ''Soğuk hava insanlarda tükenmişlik sendromuna neden olur. Soğuk olan bütün şehirlerde insanlar kısıtlanmıştır. Hava dolayısıyla zamanının hemen hemen hepsini evinde geçiren kişinin uyku ve beslenme düzeni bir süre sonra sürekli değişiklik gösterir. Bu da depresyonun başlangıcıdır''diye konuştu.
Soğuk olan şehirlerde insanların hem fiziki hem psikolojik dirençlerinin düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Özcan, şunları kaydetti:
''Direnci düşmüş olan psikoloji, otomatik olarak vücudu hastalıklara açar. Kışların uzun sürdüğü, soğuk havanın hakim olduğu şehirlerde kanser olma riski bu nedenle yüksektir. Böyle şehirlerdeki kişiler, kendilerinde bıkkınlık hissettikleri anda doktora başvurmalı ve hemen psikolojik yardım almalıdır.''
Havanın sürekli kapalı olduğu ve güneşin az göründüğü yerlerde insanların içine kapanık olduğuna işaret eden Özcan, şöyle konuştu:
''Güneş ışınları beyinde bulunan menatolin maddesini uyarır, bu da insana enerji verir. Güneşin az göründüğü bölgelerde menatolin maddesi uyarılmaz ve bu da insanların enerjisini azaltarak içine kapanmalarını sağlar. Menatolin maddesinin insanda uzun süre etkili olduğu ve kış mevsiminde doğanların, yaz mevsiminde doğanlara oranla intihar etme risklerinin daha fazla olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.''


Alıntı ile Cevapla