Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-23-2014, 07:36 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Uçuk, Belirtileri Ve Tedavisi




Uçuk nedir ve belirtileri nelerdir?


Uçuk
Herpes Simpleks isimli bir virüsün yol açtığı bir tür cilt hastalığıdır. Hastalık daha çok ten teması ve ağızdan ağza olan temaslarla bulaşır. Ağız ve ağız kenarlarında içi dolu kabarcıklar şeklinde görülür.

Uçuk
rahatsızlığının belli bir kuluçka dönemi vardır. Virüs vücuda girdikten 6 gün sonra hastalık belirtilerini gösterir. Uçuk oluşumunu başka çeşitli faktörler de şiddetlendirebilir. Yoğun stres altında olma, adet günleri, güneş ışınları, ateş, yorgunluk ve soğuk algınlığı uçuk oluşumunu daha da şiddetlendirir.

Uçuk
göründükten yaklaşık 4 gün sonra daha şiddetli seyrederek, takip eden 4 gün içinde de şiddetini azaltır ve kaybolur. Kimi durumlarda uçuklar ağrı da yapabilir. İyileşen bir uçuk bağışıklık sistemi daha zayıf olan insanlarda kimi zaman tekrarlayabilir. Uçuğun belirtileri arasında şunları saymak mümkündür. Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı gibi belirtileri vardır. Kimi uçuklar daha büyük olup hastayı normalden daha fazla etkileyebilir. Küçük uçuklarda ise hasta o bölgede yanma, kaşıntı ve ağrı hisseder.

Uçuk çıkmadan önce ön belirtiler de görülür. Uçuğun çıkacağı yerde kaşıntı, sızı, yanma, karıncalanma gibi belirtiler olur. Sonra o bölgede kızarıklık olur, şişmeye başlar ve içi dolu kabarcıklar oluşur.


Uçuk ve korunma yolları

Bir kişi de uçuk var ise yakınındaki kişilerin dikkatli olması gerekir. Çünkü uçuk bulaşıcı bir hastalık olduğu için diğer insanlara bulaşma ihtimali vardır. Bu amaçla uçuk olan kişiye fazla yaklaşmamak ve ten temasında bulunmamak gerekir. Ayrıca uçuğu olan kişinin kullandığı eşyaları da ( havlu, bardak, kaşık, çatal v.b. ) kullanmamakta fayda vardır.


Uçuk için tedavi ve bakım

Uçuk çıkan kişinin öz temizliğine dikkat etmesi gerekir. Elleriyle uçuğa dokunmaması ve ellerini mümkün olduğunca yüz ve göz bölgesinden uzak tutması gerekir. Ayrıca uçuğun tedavisinde eğer uçuk daha ileri bu durumdaysa hekim kontrolünde hap ve kremler verilerek ilaç tedavisi de uygulanır. Bu süreçte kişinin beslenmesine de dikkat etmesi faydalı olacaktır. Etkili bir beslenme ile bağışıklık sistemi güçlendirilerek uçukla daha kolay mücadele edilebilir.

Alıntı ile Cevapla