Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-23-2014, 08:14 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Göz Sağlığı İçin Hangi Önlemler Alınmalıdır?




Göz sağlığını bir bütün olarak ele alıp beslenme, yaşam şekli ve önleyici bazı uygulamalarla sağlıklı gözlere sahip olmak mümkündür.
Aşağıda sağlıklı gözler için önemli ipuçlarını bulabilirsiniz.
1. İyi görmek için en iyi besinleri alın: Tüketilen besinlerin bilinçli seçimiyle göz sağlığını korumak mümkündür. Yapılan araştırmalarda omega 3 yağ asitleri, çinko, C ve E vitaminleri gibi etkenlerin göz sağlığını koruduğu ve katarakt gibi gözle ilgili sorunlara iyi geldiği saptanmıştır. Göz sağlığı için bu tür vitamin ve mineralleri içeren besinleri düzenli olarak tüketmek gerekir.
Bu amaçla tüketilebiecek basinler hangileridir?
Yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak, kıvırcık lahana v.b. )
Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklarYumurta, kabuklu yemişler, fasulye gibi protein kaynakları ( et içermeyenler )
Portakal gibi turunçgiller
Ayrıca sağlıklı bir kiloda bulunmak da önemlidir. Çünkü aşırı kilo Tip 2 diyabet riskini artıran bir etkendir. Tip 2 diyabet hastalığı yetişkin insanlarda görme sorunları ve körlük gibi problemlere yol açabilmektedir. Diyabet hastası insanların yaklaşık %45 inde retina rahatsızlığına rastlanmaktadır.
2. Sağlıklı alşıkanlıklar geliştirmek: Bunun için sigara gibi sağlığa oldukça zararlı alışkanlıklardan kurtulmak gerekir. Çünkü yapılan araştırmalarda sigaranın gözde katarakt riskini artırdığı ortaya çıkmıştır.
3. Güneş gözlüğü kullanmak: Özellikle dışarıda sık zaman geçiren insanlar için güneş gözlüğü kullanmak oldukça önemli bir konudur. Aslında her insanın özelikle sıcak yaz aylarında ve güneşin kendisini oldukça hissettridiği zamanlarda güneş gözlüğü kullanmaları gerekir.
Çünkü güneş gözlükleri gözleri güneşin zararlı ışınlarından korumaktadır. Gözlerin ultraviyole ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalması en başta katarakt olmak üzere bazı sorunlara yol açmaktadır.
Güneş gözlüklerini seçerken güneş ışınlarını %99 - %100 bloke edebilen güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Ayrıca güneş gözlükleri gözleri ve gözlerin her iki yanını iyi örtmelidir.
4. İşte güvenlik önlemleri: Özelikle işyerinde gözlere zarar verebilecek ortamlarda ve şartlarda çalışan insanlar mutlaka gözlerini goruyacak gözlükler takmalı veya gereçler kullanmalıdır. Bu tür önlemler gözlerdeki bir yaralanma, görme kayıpları ve körlük vakalarının da önüne geçecektir.
5. Göz sağlığı için bilgisayara uzaktan bakmak: Gözlerin bilgisayar ekranına sürekli bakması gözleri oldukça zorlamaktadır ve yormaktadır.
Ayrıca bilgisayar aşağıdaki sonuçlara yol açabilmektedir.
Göz yorgunluğu
Bulanık görme
Uzağa odaklanmada zorluk
Göz kuruluğu
Baş ağrıları
Boyun, sırt ve omuz ağrıları
Bilgisayarın gözlerdeki ve diğer yönlerden olumsuz etkisini azaltmak için ne yapılabilir?
Gözleri koruyucu bir gözlük veya kontaks lens kullanılabilir.
Bilgisayar karşısındaki duruş pozisyonu monitörü karşıdan ve biraz daha tepeden görecek şekilde olamlıdır.
Işığın ve pencere görüntüsünün bilgisayar ekranına yansımasına izin verilmemelidir.
Kullanılan sandalye rahat ve sırtı iyi destekler tarzda olmalıdır.
Gözü sık sık kapatmak gerekir. Uzun süre açık durmamalıdır.
Bilgisayar karşısında uzun süreler oturmamalıdır. 1 saatte 10 dk. ara vermek ve masadan kalkmak faydalı olacaktır.
6. Doktor ziyaretlerini düzenli olarak yapmak gerekir: Göz kontrollerini yetişkin veya çocuk herkesin yaptırması gerekir. Özellikle aile geçmişinde göz problemleri olan kişiler daha bir risk altındadır.
Çocukların göz kontrolleri 6 aylıkken, 3 yaşındayken ve ilk okuldan önce yapılmalıdır.
Yaşlı insanlar da risk altındadır. Çünkü yaşlandıkça göz problemleri daha sık görülmeye başlanır. Özellilkle 60 yaşından itibaren her yıl göz kontrolünü yaptırmak gerekir.

Alıntı ile Cevapla