Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-23-2014, 08:24 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Besin Alerjisi Ve Alerji Yapabilecek Besinler





Besin alerjisi alerjiyi tetikleyen alerjen besinin tüketilmesi sonucu başlar. Besin ilk alındığında hemen alerjik reaksiyon oluşmayabilir. Vücut zamanla histamin açığa çıkarır. Besin alerjileri her ne kadar çocuklarda daha yaygın olsa da yaşamın herhangi bir döneminde de gelişebilir.
Besin alerjisinin belirtileri

Besin alerjisinin belirtileri genelde besini aldıktan birkaç dakika ile birkaç saat arasında kendini gösterir. Genelde besin alerjisinin belirtileri aşağıdaki gibidir.
Kurdeşen
Ağız içinde kaşıntı ve yanma
Yüz, dil ve dudaklarda şişkinlik
Öksürük ve hırıltı
Kusma, ishal ve karın krampı
Boğazda şişkinlik ve ses tellerinde şişkinlik
Solunum zorluğu
Anafilaksi: Besin alerjilerinin şiddetli bir etki gösterdiği durumlarda anafilaksi durumu gelişebilir. Bu besine olan aşırı duyarlılıktır. Yaşamı tehdit eden bir seviyeye ulaşabilir. Hava yolları tıkanarak solunum zorluğu şiddetlenir, boğazda aşırı şişme olur ve kan basıncı düşer. Acil müdahale gerekir.
Oral alerji sendromu: Oral alerji sendromu sebze ve meyve gibi çiğ besiniere yönelik gelişen bir alerjidir. Çoğunlukla saman nezlesi olan kişilerde gelişir. Bu besinler genelde elma, dutgiller, kivi, domates, yeşilbiber ve kereviz olabilir. Dudak, dil ve boğazda şişkinlik, kaşıntı veya karıncalanma, gözlerde kaşıntı ve sulanma, burun akıntısı ve hapşırığa yol açabilir.
Besin alerjisi yapabilecek besinler



Fıstık:
Diğer besinlere göre yaşamı daha çok etkileyebilecek düzeyde alerjiye sebebiyet verebilir. Fıstık alerjisi olan insanlar arasında %25 - %50 si ceviz gibi kuru yemişlere de reaksiyon gösterebilirler.
Süt ve süt ürünleri: Süt alerjisi özellikle çocuklarda en yaygın alerji tipidir. Fakat süt alerjilerinin %80 i yaş ilerledikçe geçer. Süt alerjisi riskine karşı bebeklere mutlaka ilk 1 yıl anne sütü verilmelidir. İnek sütü 1 yıldan sonra verilebilir. İnek sütü alerjisine karşı emziren annelerin inek sütü içmekten kaçınmaları gerekir. Soya ürünleri tercih edilmelidir. Süt alerjisi laktoz intoleransı olup sindirim sistemini etkiler.
Yumurta: Yumurta özellikle çocuklarda sütten sonra en fazla alerjiye yol açan besindir. Genelde büyüdükçe geçer. Besin alerjisi olan çocuklarda hangi besinin alerjiye yol açtığı iyi tespit edilmelidir. Bunun için hekimin danışmanlığı önemlidir.
Kabuklu deniz ürünleri: Kabuklu deniz ürünlerine olan alerji genellikle yetişkinlik zamanında gelişir ve yaşam boyu sürer. Karides, yengeç, kerevit, istakoz gibi besinler alerjiye yol açabilir.
Ağaç yemişleri: Ceviz, badem, fındık gibi besinler alerjiye yol açabilir. Bu besinlere alerjisi olanlar bunları tüketmekten kaçınmalıdır. Dışarıda tüketilen besinler içerisinde bunlardan olmamasına dikkat edilmelidir.
Soya ürünleri: Soya ürünlerine alerjisi olanlar aldıkları ürünlerin etiketlerine dikkat etmelidirler. Soya proteini ağırlıklı olarak ekmeklerde, kurabiyelerde, hazır çorbalarda, işlenmiş etlerde ve hazır yiyeceklerde bulunabilir. Soya ürünlerine olan alerji bebek ve çocuklarda daha yaygın olabilir.
Buğday: Buğday alerjisi buğdayda bulunan proteinlere gösterilen bir alerjik reaksiyondur. Buğdaya alerjisi olan insanlar genelde öteki tahılları ( arpa, yulaf, çavdar, mısır ve pirinç ) yiyebilirler. Buğday alerjisi genelde çocuklar arasında daha yaygındır ve sıklıkla büyüdükçe geçer.

Çölyak hastalığı ( otoimmün bozukluk ) olan kişilerde alerjik reaksiyonlar buğdayda bulunan gluten proteini tarafından tetiklenebilir. Bu kişilerde ishal, şişkinlik, kilo kaybı, kronik bitkinlik ve güçsüzlük belirtileri görülür.
Alıntı ile Cevapla