Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-24-2014, 11:39 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Hamilelikte Epilepsi İlaçları Bebeği Etkileyebilir




Yeni bir araştırmaya göre rahimde epilepsi (sara) ilaçlarına maruz kalan küçük çocuklarda ince motor becerilerinin hasar görme riski artıyor. Ancak ilaçlara anne sütünden maruz kalmalarının bir risk teşkil etmediği görülüyor.
Araştırmacılar Norveçli annelerden, çocukları 6 aylık, 18 aylık ve 36 aylıkken dil, davranış, motor ve sosyal becerileri hakkında bilgi toplayıp inceledi. Anneler ayrıca çalışma için ilk 12 ay boyunca emzirmeyle ilgili de bilgi verdiler.
Çalışmadaki çocuklardan 223’ü rahimdeyken bir veya daha fazla epilepsi ilacına maruz kalmıştır. Anneleri hamilelikte ilaç almış çocukların %11.5’inde ilk 6 ayda ince motor becerilerinin hasar gördüğü belirlendi. İnce motor becerileri küçük kas hareketleri ile ilgilidir. Anneleri epilepsi ilaçları almayanlarda ise bu oran %5’te kaldı.
Birden fazla çeşit epilepsi ilacı kullanmak hem ince motor hem de sosyal becerileri etkiledi. Anne sütünden epilepsi ilaçlarına maruz kalmanın ise incelenen yaş gruplarında herhangi bir zararlı etkiye yol açmadığı görüldü. Çalışma hamilelikte epilepsi ilacı kullanımı ve ince motor becerilerinde hasar riskinin artması arasında bir ilişki gösterse de, neden sonuç ilişkisi kurmuyor.
Epilepsi hastası kadınların ilaç kullanımı olsa da olmasa da bebeklerini emzirmesinin teşvik edilmesi gerektiği belirtiliyor. Çalışmanın emzirmeyle ilgili sonuçları daha önce yapılan araştırmalara benzer görüldü.
Alıntı ile Cevapla