Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 07-10-2015, 10:14 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Dilekçe nasıl yazılır




Dilekçe vermek
Bir resmi kuruma gittiniz ve bir işiniz var. Sizden de isteğinizle ilgili bir dilekçe yazmanızı istediler. Ancak şimdiye kadar hiç dilekçe yazmadınız ve nasıl yazılacağını da bilmiyorsunuz. Aslında bunun kanunla veya resmi bir düzenlemeyle belirlenmiş bir şekli olmasa da, talebinizi yapacağınız kurumdan istediğiniz konu hakkında işlem yaptırabilmeniz ve cevap alabilmeniz için böyle bir dilekçenin yazılması gereklidir. Çünkü dilekçeler, belli bir düzende tasnif edilmekte ve talepler yazılı bir şekilde alındığından kaybolma riski de bulunmamaktadır.
Dilekçenin düzenlenmesi
Dilekçe yazmak için, ilk önce çizgisiz düz beyaz bir A4 kağıdına ihtiyaç vardır. Kağıdın üst tarafına dilekçenin verileceği kurumun adı ortalanarak yazılmalıdır. Kurum adının baş harfleri veya tümü büyük harflerle yazılabilir. Yazılan kurum adının sonuna gelecek biçimde, kurumun bulunduğu il ve ilçe yazılmalıdır.
Dilekçenin metin kısmına geçilir ve burada dilekçeyi veren kişi kendisini tanıtır, talebini ya da şikayetini kısa ve öz bir anlatımla kaleme alır. Eğer herhangi bir dosya ile ilgili bilgi talep ediyorsa, dosyanın numarası ve tarihi varsa bunu da dilekçe metninde büyük harflerle belirtmelidir.
İstek veya şikayetle ilgili metin bittikten sonra, satır başı yapılır ve gereğini arz ederim, gereğini rica ederim veya gereğini bilgilerinize sunarım tarzında bir saygı cümlesi yazılır.
Saygı ifade eden cümleden sonra, yazılan metnin sağ alt bölümüne gün, ay ve yıl olarak tarih ibaresi eklenir.
Yazılan tarihin hemen altına da ad ve soyad yazılmalı, onun da altına dilekçe sahibi imza atmalıdır. Şayet dilekçeyle beraber başka belge de sunulacaksa, metnin sol alt köşesine EK ibaresi yazılarak, altına belgelerin numaraları yazılarak sıralanır. Eğer ekine konulacaksa da fotokopisi dilekçeye eklenir.
Son olarak, dilekçenin sol alt köşesine dilekçeyi veren kişinin adres bilgileri yazılır ve bitirilir.

Alıntı ile Cevapla