Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 08-07-2015, 05:50 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Kapari Bitkisi Ne İşe Yarar?



Kapari sürekli yeşil kalan çalı görünümünde dikenli bir bitki türüdür. Halk arasında kebere ve gebre otu olarak da bilinir. Fosfor, potasyum ve kalsiyum yönünde zengin bir bitkidir. Bezelye büyüklüğündeki tomurcukları protein ve vitamin, mineraller, rutin ve hardal yağı glikosidi yönünden oldukça zengindir.
Çiçek açmadan önceki küçük tomurcukları toplanarak tuzlu suda muhafaza edilir. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayisinde kullanılan bitki, salamura ya da konserve şeklinde tüketilir. Konserve olarak hazırlanan kapari; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir. Salatalarda, çerezlerde, balık buğulamasında, meze olarak bazı soslarda kullanılır; yavan yemeklere çeşni verme amacıyla da katılır.
Ayrıca bitkinin kendisinin kökleri derinlere inebildiği için erozyona karşı toprak tutucu özelliği vardır ve yangında kolay yanmadığı için koruyucu perde olarak emniyet ve yangın şeritlerine, yangın riski yüksek ormanlara ekilmektedir. Hasat sonrası artıklar hayvan yemi olarak da kullanılmaktadır.
Kapari bitkisinin insan sağlığında da birçok durumda yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Kronik kabızlık semptomlarının giderilmesinde, kansızlık ve demir eksikliği anemisi semptomlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Amerika'da yapılan klinik deneylerde anti-tümör özelliği olduğu gösterilmiştir. Karaciğer fonksiyonlarını güzenlemeye yardımcı olur. Kan temizleyici ve plazma yenilemeye yardımcıdır. Adet düzensiliklerinin giderilmesine yarıdm eder. İdrar ve balgam söktürücü olarak da bilinir. Alerjik durumların semptonlarının azaltılmasını sağlamak ve viral enfeksiyonların antijenlerinin atılmasına yardımcı olmak üzere gıda takviyesi olarak kullanılabilir. Özündeki rutin kılcaldamarlardaki kanamaları önlemektedir.

Alıntı ile Cevapla