Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 08-22-2015, 11:28 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Nar Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar?




Sağlık için birçok faydası bulunan nar, neredeyse dünyanın her yerinde yabani olarak yetişebilen bir bitkidir. Nar meyvesi, taneleri ayıklanarak meyve şeklinde ve bol sulu olan bu taneleri sıkılarak meyve suyu şeklinde de keyifle tüketilebilir. Ancak nar tanelerinin ayıklanması da, suyunun sıkılması da bir miktar zahmetlidir. Özellikle de ayıklanan nar tanelerinin yere dökülmesi, yerde nar lekelerinin oluşmasına yol açar. Bu tip nar lekelerine en sık olarak nar ayıklanan mutfakların halılarında rastlanmaktadır.
Nar lekesi zorlu bir leke olarak bilinir. Ancak bu lekenin özellikle leke yeni oluştuğunda çıkartılması son derece kolaydır. Şimdi, nar lekesinin halıdan hangi yöntemlerle çıkartılabileceğine bir göz atalım.
Nar Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar?
Halı üzerinde oluşan taze nar lekesinin çıkartılması için kullanılabilecek en etkili yöntem lekeli bölgeye limon uygulanmasıdır. Bunun için bir limon kesilerek halı üzerinde leke oluşan bölge üzerinde kısa bir süre bekletilmeli ya da lekeli bölgeye bir miktar limon sıkılmalıdır. Kısa bir süre bekledikten sonra limon uygulanan alan temiz ve beyaz bir bez kullanılarak silinmelidir. Renkli bir bez kullanılması, bezin renginin halıya geçmesine neden olabileceğinden dolayı tercih edilmemelidir.
Halıdaki taze nar lekesinin temizlenmesi için limon yerine limon kolonyası da kullanılabilir. Bu uygulamada da lekeli bölgeye bir miktar limon kolonyası dökülmeli ve bir süre beklenmelidir. Sonrasında ise limon uygulamasında olduğu gibi lekeli bölge temiz beyaz bir bez kullanılarak güzelce silinmelidir.
Kurumuş nar lekelerinin çıkartılması ise, yeni oluşmuş lekelere göre daha zordur. Bu durumda kurumuş ve halıya işlemiş nar lekesinin çıkartılması için leke çıkartıcı deterjanların kullanılması gerekmektedir. Halı üzerindeki kurumuş nar lekesinin çıkartılması için öncelikle lekeli alana leke çıkarıcı (aspire) ürünlerden uygun olan birisi sprey şeklinde uygulanmalıdır. Bu uygulamanın ardından lekeli bölge temiz beyaz bir bezle silinmelidir. Bu uygulama ile halıdaki lekeden kurtulmak mümkün olabilir. Ancak lekenin çıkmadığı durumda lekeli bölgeye halı şampuanı veya leke çıkarıcı özellikteki bir deterjan uygulanmalı ve deterjan lekeye iyice işleyene kadar 5-10 dakika kadar beklenmelidir. Bu sürenin ardından halı tekrar temiz beyaz bir bezle silinmelidir. Halıdaki leke çıkınca da halı ıslak bir bezle silinerek deterjandan arındırılmalı ve son olarak da kuru bir bezle iyice silinerek kendi kendine kurumaya bırakılmalıdır.

Alıntı ile Cevapla