Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-02-2015, 08:06 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Gebelikten Korunma Yöntemleri





Her çiftin istediği zaman ve istediği sayıda çocuk sahibi olma hakkı vardır. Bu nedenle istenmeyen ve zamansız gebelikleri engellemek için çeşitli gebeliği önleme yöntemleri, diğer bir deyişle doğum kontrol yöntemleri bulunur. Bu yöntemler doğal yöntemler ve tıbbi yöntemler olarak ikiye ayrılır.
Erkeğin sperminin, adet döngüsüne göre belirli zamanlarda döllenmeye müsait olan kadın yumurtasını döllemesine gebelik denir. Sağlıklı ilişkilerde çiftler çocuk sahibi olacakları zaman birlikte karar verir ve istenmeyen gebelikler için önlemler alır. Ülkemizde çiftler modern ve tıbbi korunma yöntemlerini tercih ettikleri gibi, etkisi kesin olmayan ve riskli korunma yollarına da başvurabilmektedir.
Gebelik önleme yöntemleri;
Takvim Yöntemi
Kadınların yumurtlama zamanlarını adet döngülerine göre hesapladıkları, güvenilirliği yüksek olmasa da toplumda modern yöntemlere karşı var olan önyargılar sebebiyle kullanılan bir yöntemdir. Hesaplamada olabilecek hatadan dolayı riskli bir yöntem olan takvim yöntemi oldukça yaygındır.
Geri Çekilme Yöntemi
Doğal korunma yöntemlerinden biri de geri çekilme yöntemidir. Erkeğin birleşme sırasında boşalma gerçekleşmeden geri çekilmesi ile olur. Bu yöntem de oldukça sık kullanılmaktadır. Ancak bu korunma şekliyle ilgili en yanlış algı kadın yumurtasını dölleyen spermin sadece menide olduğunu düşünmek ve boşalmadan önce penisteki kaygan sıvıda da(mezi) sperm olabileceğinin hesaba katılmamasıdır.
Prezervatif ( Kondom)
Lateksten üretilen, ereksiyon olduktan sonra erkeğin penisine takılan, ucunda spermin birikmesi için bölümü olan ve spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyen kılıfa prezervatif denir. Gebelik yöntemi olmasının dışında çeşitli cinsel hastalıklardan da korur ve güvenilirliği doğru kullanımla %95’ tir.
Spiral
Spermin yumurtanın yanına gitmesini ya da döllense dahi rahim yapısını bozarak yumurtanın yerleşmesini engelleyen, rahim için yerleştirilen araçlardır. Hiç doğum yapmamış kadınlara önerilmez ve en büyük dezavantajı adet miktarını ve ağrısını arttırmasıdır.
Doğum Kontrol Hapları
Kullanımı cinsel ilişkiye bağlı olmaksızın ayda 21 ya da 24 gün olan, yumurtlamayı önleyen östrojen ve progesteron hormonları içeren haplardır. Düzenli alınması gereken bu hapların koruyuculuğu yüksektir. Ancak bir kadın doğum uzmanına muayene olarak başlamak gerekir. Belirli bir yaşta sigara içen kadınlara tavsiye edilmeyen bu yöntemin oluşabilecek yan etkilerini iyi bilmek ve vücuda hormon alındığının bilincinde olmak gerekir.
İğneler
3 aylık bu iğneler de doğum kontrol haplarına benzer şekilde yumurtlamayı önlerler. Hormon içerirler.
Yukarıda bahsedilen geçici gebelik önleme yöntemlerinin dışında, kadınlarda rahim kanallarının bağlanması ve erkeklerde sperm geçişini engelleyici operasyonlar gibi kalıcı gebelik önleme yöntemleri de vardır.


Alıntı ile Cevapla