Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-19-2015, 08:10 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Kekik Nasıl Yenir?




Baharatların yemeklerimize tat ve koku katmanın yanısıra bağışıklık sistemimize birçok faydası vardır. Kekik, bu faydalı baharatlar arasında ilk sıralarda yer alır.
Çayı, suyu ve yağı yapılabilen kekik, kurutularak baharat olarak da tüketilebilir. Kekik, özellikle boğaz ağrısına iyi gelir. Astım, bronşit gibi solunum yolları rahatsızlıklarının belirtilerini azaltmak için tüketilebilir. Ayrıca adaçayı gibi iltihap söktürücü etkisi de vardır. Dişeti ve boğaz iltihaplarına faydası vardır. Grip, nezle gibi hastalıklarda geniz akıntısını temizlediği için iyileşmeyi kolaylaştırır.
Ancak kuru ya da taze kekiği olduğu gibi tüketmek yerine çayını ya da suyunu içmeniz mideniz için daha iyi olacaktır. Mideyi çalıştırıp, salgı oluşmasını arttırdığı için ülser, reflü, gastrid gibi mide rahatsızlığı olanların ve mide yanmasından şikayeti olanların çok fazla tüketmemesi tavsiye edilir. Kekik yağı ise sadece haricen kullanılmalıdır. Ağız yoluyla alınması zehirlenmeye yol açabilir, ayrıca genital bölge gibi yumuşak doku bölgelerinde yanmaya ve tahrişe neden olabilir. Dolayısıyla kekik yağını masaj yaparak vücudunuzun yumuşak dokulu olmayan bölgelerine uygulayabilirsiniz.
Kurutulmuş kekiğin yemeklerin üzerinde ya da içinde kullandığınız kadarı kekikten alacağınız günlük vitaminleri (B6, A, C, E ve K) almanız için yeterli olacaktır. Fazla kullanmanız hem yemeğin kokusunu ve tadını, hem de midenizin dengesini bozabilir. Bu yüzden yemeklerinizde kekik kullanırken miktarına dikkat etmelisiniz.
Geniz akıntınız, astımınız, sinüzitiniz ya da bronşitiniz varsa düzenli olarak haftada 2-3 kez kekik çayı içmeniz bu kronik rahatsızlıklarınızın belirtilerinin azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca kış aylarında hastalıklara karşı bağışıklık sistemi yeterince güçlü değilken de aynı şekilde kekik çayı tüketmeniz sizi nezle, grip ve zatürreye karşı koruyacaktır.
Kekik çayını taze ya da kuru kekikle hazırlayabilirsiniz. Suyla birlikte kaynatmanız tavsiye edilmez. Onun yerine suyu kaynatıp, bir bardağın içine koyup, ardından kekiği koyarak demlemeniz daha iyi olacaktır. Çok fazla demlenmesi toksinlerini salmasına neden olacağından 5-10 dakika demlenmesi yeterli olacaktır. Kuru kekiğin demlenmesi tazeye göre biraz daha uzun sürebilir, yine de 10-15 dakikayı kesinlikle geçmemelidir.

Alıntı ile Cevapla