Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-19-2015, 08:12 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Paprika Nasıl Yenir?




Baharat denilince, paprika nadiren akla gelir. En ünlü aşçılar için bile paprika çoğu zaman göz ardı edilen ve bir ‘’karabiber’’ olamamış baharatlardan biridir. Çoğu kez patates salatasına ya da tavuk sosuna bir tutam renk vermesi için kullanılır. Oysa ki paprika renklendirici bir madde olmaktan çok daha fazlasını sunan, hem lezzeti hem de içerdiği vitaminlerle çok yönlü bir baharattır.
Paprika aslında toz tatlı kırmızı biber olarak da bilinir. Paprika, dolmalık bibere benzeyen (Capsicum A.) kırmızı biberin toz haline getirilmesiyle hazırlanır. Paprika biberi 17 yy’da ilk kez Macaristan’da yetiştirilmiştir. O yıllardan günümüze, paprika Macaristan’ın milli baharatlarından biri haline gelmiştir. Öyle ki en meşhur yemekleri olan Gulaşa rengini ve tadını paprika verir.
Paprika nasıl bir baharattır?
Paprika yapımında latincesi ‘’Capsicum annuum’’ olan tatlı bir biber türü kullanılır. Kurutulan biberler toz haline getirilir. Hafif tütsülü bir aromaya sahiptir. Chili ve cayenne gibi acı biber türleriyle sıkça karıştırılsa da paprika standart olarak tatlı bir biber çeşididir. Ancak Amerika, İspanya ve Macaristan’da paprika adı altında tatlı, az acı, acı ve çok acı çeşitleri de üretiliyor.
Paprika nasıl yenir?
Paprika çoğu zaman yemeklere renk vermek için tercih edilir. Çok fazla kullanıldığında ise buruk bir tada neden olur. Bu nedenle tatlı bir baharat olsa bile ölçülü kullanılması gerekir. Paprika her türlü sosta, salçalı yemeklerde, salatalarda, çorbalarda, marinalarda, et ve tavuk yemeklerinde ve hamur işlerinde kullanılabilir.
Paprikanın faydaları nelerdir?
  • Kırmızı renge sahip sebzeler gibi paprika da yüksek miktarda C vitamini içerir. Ancak C vitamini kaynağı olarak değerlendirilebilmesi için taze biber olarak tüketilmesi önerilir.
  • A vitamini ve karotenoidler bakımından zengindir. Gözleri güçlendirir. Yaşa bağlı oluşan hasarlara karşı koruma sağlar.
  • Bir çorba kaşığı paprika günlük E vitamini ihtiyacının % 13’ünü sağlar.
  • Mide asidini normalize eder. Sindirim sıvılarının artmasını teşvik ederek sindirime yardımcı olur.
  • Anti bakteriyel etkiye sahiptir.
  • İçerdiği demir ile demir eksikliğine bağlı anemiyi önlemeye yardımcı olur.

Alıntı ile Cevapla