Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-29-2015, 10:33 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Kroşe Nasıl Vurulur?




Dövüş sporlarıyla ilgilenenler nakavt sahnelerine bayılırlar. Özellikle sadece yumrukların konuştuğu boksta genelde son darbe olarak bilinen kroşeler, nakavt yapmak için en uygun vuruşlardır.
Boksta sporcular tüm maç boyunca sayısız farklı hareket yaparlar. Eğilmeler, adımlar, yumruklar, savunmalar... Bunların hepsi yılların birikimi çalışmalar sonucu kazanılan meziyetlerdir. Bir boks maçında vuruş olarak en çok kullanılan yumruk direkt yumruklardır. Dövüş müsabakasıyla az da olsa ilgilenenler en azından üç çeşit yumruğu iyi bilirler. Direkt, aparkat ve kroşeler... Maç boyunca sayısız direkt yumruk atılır. Bunlar rakibi yoklama ve yormak için atılan deneme vuruşlarıdır. Asıl indirici darbe aparkat ve kroşededir. Bu güne kadar gerçekleşen nakavtların çok büyük bir kısmında son yumruk kroşelerdir. Bu yüzden kroşeler boksun en etkili yumrukları olarak kabul edilir.
Sağ kroşe ve sol kroşe olmak üzere iki çeşidi olan vuruş tekniğinde, boksörler genelde sol direktlerle rakiplerini yokladıktan sonra sağ kroşe için zemin ararlar. Sol elini daha iyi kullanan boksör sayısı oldukça azınlıkta olup bu tip sporculara ters gard denir.
Kroşe yumruklar ne kadar etkili olsalar da bir o kadar da riskli yumruklardır. Uzun süre önde götürülen bir maç sağlam bir kroşeyle finallendirilebilir. Bunun yanı sıra kötü zamanlamayla yapılan dengesiz bir kroşe bir anda herşeyi berbat edebilir. İşte kroşenin riski de buradan geliyor. Kroşe vurmak için rakibe yakın olmak ve sürekli yoklamak gerekir. Boksun en önemli hareketlerinden biri olan gard dediğimiz korunma hareketinde boşluk görüldüğü anda kroşe indirilir. Ancak kötü zamanda atılan bir kroşeden kurtulan rakip boşluğu yakaladığı anda yaptığı kontra vuruşla maçı kazanabilir. Bu yüzden kroşe zamanı iyi hesaplanmalı ve vururke rakibin kontrası da ihtimal olarak sürekli düşünülmelidir.
Tabii ki maç içinde direkt yumrukların yanı sıra rakibi sarsmak için sağlı sollu kroşeler de denenebilir ama bunlar düşürmek için değil yıpratmak için yapılan vuruşlar olarak kabul edilir. Bu tip vuruşları özellik rakibine göre kısa kalan boksörler sık sık yapar. Uzun boylu olan boksörün direkt yumruklarla rakibini uzaklaştırmak istemesine rağmen kısa boylu olanlar, fırsat bulur bulmaz sağlı sollu kroşelerle rakibini yıkmayı dener.

Alıntı ile Cevapla