Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-01-2015, 10:14 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Nasıl Hemşire Olunur?




Eski Türk filmlerin hafızamıza kazınmış en ilginç resimlerinden biri, hastane duvarında işaret parmağını dudaklarının üzerine götürerek "SUS!" işareti yapan hemşire resmidir herhalde. O resmi görenlerin birçoğunun da hayallerini süsleyen bir meslek olmuştur hemşirelik mesleği. O bembeyaz kıyafeti ve kafasındaki kepi ile hem bize sus diyen hem de gülen bir ifade taşıyan hemşireler en kutsal mesleklerden birini icra etmektedirler.
Bir bayan mesleği olarak bilinen hemşirelik günümüzde erkekler tarafından da yapılmaktadır. Hem de çok güzel bir isim bulmuşlar erkek hemşirelere: Hemşir. Evet artık kadın ve erkeğin eşit olduğu bir dünyada yaşadığımıza göre kadın işi erkek işi diye bir şeyin kalmadığının en güzel örneklerinden biridir bu. Peki bayan olsun erkek olsun hemşire veya hemşir nasıl olunur biraz da bundan bahsedelim.
Öncelikle hemşire veya hemşir olacak kişinin ilk ve ortaokulu başarıyla bitirmesi gerekiyor. Daha sonra şu anki adı TEOG Sınavı olan (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınava katılarak Hemşirelik bölümü olan bir Sağlık Meslek Lisesi'ni kazanacak puan elde etmesi gerekiyor. Son tahlilde sağlık meslek liselerinde bölüm seçme olayı 2. sınıftan itibaren gerçekleşiyor. Ancak hemşirelik bölümüne gidebilmek için sayısal derslerin yani matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi derslerin ortalamasının yüksek olması gerekiyor. Ancak 2014 yılında yapılan bir değişiklikle artık sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümü mezunları asil hemşire olamıyorlar. Sadece hemşire yardımcısı unvanıyla mezun oluyorlar. Hemşire olabilmek için iki yıllık bir yüksek öğrenim süresini tamamlamak gerekiyor. Son sene neredeyse tamamen sağlık kuruluşlarında stajla geçiyor. Ondan sonra hemşire olunabiliyor.
Tabii ki hemşire olmanın tek yolu sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümü bitirmek değil. Herhangi bir liseden mezun olan biri de hemşire olabilir. Bunun için üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültelerinin dört yılık eğitim veren lisans programı olan hemşirelik bölümünü kazanmak ve buradan mezun olmak gerekiyor. Üstelik lisans mezunu olarak hemşire olanlar hastanelerde başhemşire unvanıyla kadroya alınıyorlar. Bu yüzden sağlık meslek lisesine gidemedim diye hayıflanmaya gerek de yok. Ancak hemşire olmak isteyenlerin biyolojiye karşı ilgili ve bu alanda başarılı, sorumluluk duygusu kuvvetli, insanlara yardım etmeyi seven, soğukkanlı ve çabuk karar alıp uygulayabilen, aynı zamanda yoğun bir çalışma temposuna ayak uydurabilecek yapıda olması gerekmekte. Mesela kan görmeye veya açık bir yaraya bakmaya dahi tahammül edemeyen birinin hemşire olması düşünülemez dahi. Bu yüzden hemşire olmak isteyenler bu durumları da göz önünde bulundursalar iyi ederler.

Alıntı ile Cevapla