Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-05-2015, 11:15 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Öğretmenler Ne Zaman Yeşil Pasaport Alır?



Ülke sınırlarından dışarı çıkılması için gereken belge pasaport olarak adlandırılır. Ülkemizde kullanılan pasaportlar Türkiye Cumhuriyeti pasaportu olarak adlandırılır ve 5 çeşittir. Bu pasaportlar; umuma mahsus pasaport, diplomatik pasaport, hususi damgalı pasaport, hizmet damgalı pasaport ve eski tip pasaportlardır. Eski tip pasaportlar özel bir pasaport türü olmayıp, 1 Haziran 2010 tarihinden sonra verilen çipli pasaportlardan olmayan pasaportları ifade etmektedir.
En fazla kullanılan pasaport tipi umuma mahsus pasaportlardır. Bu pasaportlardan sonra yüksek dereceli devlet memurlarının kullandığı hususi damgalı pasaportlar gelir. Hususi damgalı pasaportların dış kapları yeşil renkte olduğu için bu pasaport çeşidi daha çok “yeşil pasaport” olarak adlandırılmaktadır. Yeşil pasaportun umuma mahsus pasaporttan farkı, pasaport sahibini çoğu ülkenin vize uygulamasından muaf kılmasıdır. Yeşil pasaport sahipleri, dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesindeki vize rejim tablosunda güncel listesi bulunan ülkelerden ifade edilmiş olanlara giderlerken vize almazlar. Bu durum hem zaman kaybını, hem de vize masraflarını önlemektedir. Ancak yeşil pasaport isteyen herkes tarafından alınamamaktadır. Yeşil pasaport alabilecek kişiler kanunla belirlenmiştir.
Devlet memurlarından gerekli şartları taşıyanlar yeşil pasaport alabilirler. Öğretmenler de devlet memurları oldukları için yeşil pasaport alarak vizesiz şekilde yurtdışı seyahat yapabilirler. Ancak öğretmenlerin de yeşil pasaport alabilmek için diğer devler memurları gibi bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.
Öğretmenler Ne Zaman Yeşil Pasaport Alır?
Diğer memurluklarda olduğu gibi derece ve kademe sistemi öğretmenlikte de mevcuttur. Öğretmenlerin yeşil pasaport alabilmeleri için kadro derecelerinin 3, 2 ya da 1 olması gerekmektedir. Göreve yeni başlayan bir öğretmenin derecesi 9, kademesi ise 1’dir. Kademe memur olumlu sicil aldığı sürece her yıl 1 artar. Kademe 3 olduktan sonraki yıl 4 olmaz. Onun yerine öğretmenin derecesi 1 sayı azalır. Yani 9/3 olan bir öğretmenin bir sene sonraki derece kademesi 8/1 olur. Meslekten önce okunan hazırlık sınıfı ve üst üste alınan olumlu siciller kademe ilerlemesini olumlu olarak etkilerken, bazı disiplin cezaları ise kademe ilerlemesini olumsuz olarak etkiler.
Bir öğretmen ortalama olarak her bir derede 3 yıl çalıştığı için, öğretmenin 3. dereceye düşmesi yaklaşık olarak 15 yıl sürer. Bu sürenin sonunda 3. Dereceye ulaşan öğretmen yeşil pasaport almaya da hak kazanır.
Alıntı ile Cevapla