Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-08-2015, 09:19 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Gıda Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?



Üniversitelerin mühendislik fakülteleri içerisinde yer alan Gıda Mühendisliği bölümü bir lisans programıdır. Eğitim süresi dört yıl olan bu bölüm, hazırlık sınıfı ile beraber 5 yıl olmaktadır. Öğrenciler YGS'den sonra ikinci aşama olan LYS sınavına girmelidirler. Bölüm, öğrencileri MF - 4 puanı ile kabul etmektedir.
Bu bölüm gıda ürünlerinin işlenmesinden kontrolüne, saklanmasından pazara sunulmasına kadar tüm aşamaları ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. İnsanların sağlıklı ve güvenilir bir biçimde gıda ürünlerini tüketmesini amaçlayan bu bölümden mezun olan öğrenciler ''Gıda Mühendisi'' ünvanını alırlar.
Bu bölümü okumak isteyen adayların öncelikli olarak kimya, fizik, biyoloji, matematik, ekonomi gibi alanlara ilgili olması gerekmektedir. Ayrıca analitik düşünebilen, sabırlı, yenilikçi, araştırmacı, okumayı seven kişiler olmalıdır.
Bölümde Hangi Dersler Vardır?
Sayısal ağırlıklı olan bir lisans programıdır. Başlıca dersler arasında genel kimya, organik kimya, fizik, analitik kimya, matematik, gıda mühendisliğinde temel kavramlar, teknik çizim, enstrümental gıda analizleri, fiziksel kimya, gıda kimyası, kütle ve enerjik denklikleri, gıda biyokimyası, beslenme, akışkanlar mekaniği, fermantasyon teknolojisi, tahıl teknolojisi, meyve ve sebze teknolojisi, süt teknolojisi, duyusal analiz, temel işlemler, kütle aktarımı, gıdaların fiziksel özellikleri, ısı aktarımı gibi dersler yer alır. Ayrıca bölümde zorunlu yaz stajı da bulunmaktadır.
Gıda Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Vardır?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi gibi Türkiye'nin birçok üniversitesinde bu bölüm yer almaktadır.
Bölümden Mezun Olan Öğrencilerin İş Olanakları Nelerdir?
Gıda sektörü en önemli sektörlerden biridir. Özel sektörde işletme mühendisi, proje mühendisi, yatırım uzmanı, danışman, pazarlama, ithalat ve ihracat, ürün ve geliştirme, araştırma ve geliştirme,kalite ve kontrol uzmanı olarak görev alabilirler.
Kamu sektöründe de oldukça geniş alanları bulunmaktadır. Sağlık, Tarım, Orman ve Köyişleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları, Maliye ve Gümrük, Belediyelerde çalışma olanakları vardır.
Yüksek lisans ve doktora yaparak akademisyen olma şansları mevcuttur.
Alıntı ile Cevapla