Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-19-2015, 10:22 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Olta Nasıl Kullanılır?



Balık tutmak kimilerimize göre bir hobi, bir rahatlama biçimi, kimilerimize göre ise emekliliğimizde yapılması gerekliliğini düşünülen şeylerden. Neredeyse dünyanın her yerinde amatörce yapılan bu aktivite için olta kullanımını iyi bilmek şart. Aksi taktirde bu uğraş sizin bu işten çabuk soğumanıza ve çileye dönüşebilir.
Öncelikle kamışımızı açmadan önce misinamızı kamışın uzunluğu kadar, yaklaşık 3 metre boşa çekmemiz gerekir. Sonra kamışın halkaları aynı hizaya gelecek şekilde açıyoruz. Misinamızın ucundaki klipse önceden hazırladığımız ya da hazır olarak satılan ve tutulacak balığın cinsine göre değişiklik gösteren ağırlıklı ve iğneli avcı misina takımını takıyoruz. Bu haliyle savrulmaya hazır olan oltamızı hangi elimize yatkınlığımız daha çok var ise o elimizle makinanın kamışla birleştiği noktadaki dirseği orta ve yüzük parmağımızın arasına alarak kamışı kavrıyoruz. Makaramızı misinasının klipsi kamışa takılmayacak şekilde sarıyoruz ve kavradığımız elimizin işaret parmağıyla misinayı çekip kamışımıza bastırırken aynı anda makara üzerindeki misinayı ve makarayı tutan kilidi açıyoruz. Burada makaradaki misina boşta olmasına rağmen bizim işaret parmağımızla yaptığımız baskı makaramızın boşalmamasını sağlıyor. Sıra savrulmaya geliyor. Kamışımızı atış yapacağımız yere dik olarak gelecek şekilde geriye doğru tutuyoruz. Bu sırada avcı takımı ve ağırlık kamışımızda yere dik bir biçimde sallanır vaziyette olmalı.
Buradaki püf noktalardan biri denize doğru oltayı savururken tam 45 derece kala işaret parmağımızla tuttuğumuz misinayı bırakmak ve ağırlığın en uzak noktaya gitmesini sağlamaktır. Atış sırasında gücümüzü arka ayağımıza (yani sağlaksak sağ ayağımız) vererek savurmayı yapmalıyız. Aksi halde dengemizi koruyamayız. Savurma işlemini yaptıktan sonra ağırlığın yeteri derinliğe ulaşmasını sağlamalıyız. Atıştan kısa süre sonra misinanın gergin olmayışı bunu bize gösterir. Bu andan sonra artık makinanın kilidini kapatmalıyız ve makaramızı çok hafif bir şekilde ufak ufak sarmaya başlamalıyız. Arada bir durmalı ve beklemeliyiz ki balığın oltamıza takılıp takılmadığını anlayalım. İleri doğru bir çekiştirme hissediyorsak hemen kamışı 45 derecelik pozisyona tekrar getirip sakince ama seri bir şekilde makaramızı sarmalıyız. Avınız size bu şekilde karşı koyamadan gelecektir. Misinanın klipsine gelene kadar sardıktan sonra yakaladığımız balıkları iğnelerinden dikkatlice çıkarmamız gerekir. Bir elimizle balığı kavrarken diğer elimizle iğneyi çıkarmalıyız.
Alıntı ile Cevapla