Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-19-2015, 10:24 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Paraşütle Serbest Atlama



Paraşütle serbest atlama, adrenalinin ve özgürlüğün tadına aynı anda bakmak isteyenlerin yapabileceği en cesur hava sporlarından biri. Sonsuzluğu ciğerlerine çekmek, gökyüzünde özgürce süzülmek isteyen herkesin yapmak isteyeceği bir spor.
Paraşütle atlama belirli bir yükseklikten paraşüt yardımıyla serbest düşüş yaparak yere inilen bir eğlence sporudur. Paraşüt havadaki kişinin hızını hafifleterek güvenlice yere inmesini sağlayan ipek ya da naylondan yapılan kubbe şekilinde bir gereçtir. Bu gerecin kullanılması serbest atlama yapan kişinin yere kontrolü sağlayarak yumuşak bir düşüş yapması açısından önemlidir. Fakat artık kubbe biçimindeki askeri paraşütler yerine kanat şeklindeki modern paraşütler kullanılıyor.
Bu spor belirli bir yüksektikten genellikle uçaktan atlanarak yapılır. Belirli bir eğitim aldıktan sonra 4000ft yüksekten atlanabiliyor. Bu eğitimin başlangıcında paraşüt uçağa statik kolon denilen bir kayışla bağlı oluyor ve atlayıştan hemen sonra otomatik olarak açılıyor. Eğitimin devamında paraşütü açmayı öğrendiğiniz takdirde serbest atlayış yapabilirsiniz. Genellikle karın aşağı bir şekilde düşülür. Serbest atlayış yapılırken uçaktan atladıktan sonra en fazla 30 saniye gökyüzünde paraşütsüz kalınır. Paraşütle serbest atlayan sporcu serbest düşüş sırasında saatte 190 km hız kaydeder. Serbest düşüş sırasında çeşitli gökyüzü manevraları yapılabilir. Bu manevralar daha çok havada takla ve dönüş hareketleridir. Bu görsel şovlar yerde çalışıldığı takdirde gökyüzüne taşınıp grup halinde çalışmalar şeklinde de yapılır.
Paraşütle serbest atlamayı herkes yapabilir mi dersek önemli bir not olarak belirli bir sınırlaması var. 190 cm boyu ve 90 kiloyu aşmamak şartıyla yapılabilir. Bunun dışında atlayış yapacak kişinin fiziksel ve zihinsel bir problem olmadığına dair bir taahhütname imzalaması gerekir.
Havada yapılan bu sporda tabii ki hava şartları oldukça önemlidir. Havanın açık olmasına dikkat edilir. Bunun yanında fiziksel koşullar da aynı derece önemlidir. Sporcunun geniş düzlüklere iniş yapması tercih edilir çünkü kaza ihtimalini en aza indirmek gereklidir.
Son olarak bu sporu yapmayı çok isteyen fakat kafasında soru işaretleri olanlara gelelim. Serbest düşüş sırasında ana paraşüt bozulursa ya da açılmazsa otomatik olarak yedek paraşüt açılır. Kontrolsüz bir düşüşte ve rüzgarın sizi sürüklemesi durumunda kolon atmak gerekir. Kopmayan kolon nedeniyle uçağın peşinde kalınırsa uçaktaki ekip sporcuyu geri alır.
Alıntı ile Cevapla