Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-10-2015, 10:52 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Bungee Jumping Nasıl Bir Spordur?



Pasifik Adalarında yaşayan insanlar tarafından bambudan yapılmış kulelerden atlamalarına dayanır. Atlayan kişiler sarmaşıklardan hazırladıkları iplere bağlanarak atlamışlardır. 1979 yılında bacaklarına esnek halatlar bağlayan 4 kişi tarafından atlamalarıyla günümüzdeki bungee jumping dönemi başlamıştır.
Bungee jumping yapmak isteyen kişinin bu sporu yapmak için tehlikeli rahatsızlıklarının bulunmaması gerekir. Atlayış yapmak isteyenler sağlık problemlerinin olmadığını yazılı olarak belirtmek zorundadır. Daha sonra bungee jumping yapmak isteyen kişinin ağırlığı ölçülür ve görevliler tarafından gerekli malzemeler giydirilir. Atlayış yapmak isteyen kişi vinçe binmeden önce görevli kişi tarafından gerekli güvenlik önlemleri alınır. Görevli kişi ile birlikte yukarı çekilecek olan sepete bindirilir. Vinç yaklaşık olarak 50 metre yüksekliğe çıkarılır. Bungee jumping yapacak kişi ağırlığına uygun olan iple vincin tepesinden aşağıya atlar.
Bungee jumping yapan kişi yaklaşık 10 metrelik düşüşten sonra ip tarafından yavaşlatılır. Atlanılan yüksekliğin yaklaşık yüzde 70' i kadar tekrar yukarı çıkar ve bu hareket bitinceye kadar devam eder.

Bungee Jumping nerede yapılır?
Bungee Jumping vinç tepesinden, kule ve köprülerden atlayarak yapılabilir. Ancak yükseklik ve açı uygun olmalıdır. Ülkemizde genellikle bu spor şenlikler, parti alanları ve tatil yerlerinde yapılır. Bungee jumping için kalıcı platformlar kurulur. Ancak yurt dışında bu spor için daimi merkezler bulunur.
Bungee Jumping Malzemeleri

En önemli malzame iptir. Bungee jumping sporunda iki çeşit ip kullanılır. Bunlar kılıflı ipler ve lastik iplerdir. Kılıflı iplerde ipin merkez kısmında bulunan ince lastik lifler sentetik kılıfla korunur. Her kılıflı ip 800 kilo taşıyabilir. Lastik ipler ise binden fazla lastik lifin oluşturduğu ip çeşididir. Bu sayede atlayış sırasında ipin uzunluğunun 4 katı kadar esneyebilir özelliktedir.

Bir diğer önemli malzeme ise emniyet kolonlarıdır. Göğüs ve bel emniyet kolonu ve ayak bileği emniyet kolonu şeklinde iki çeşittir. Göğüs emniyet kolonu genellikle yeni başlayan kişiler için kullanılır ve kısa mesafe atlayışları için uygun bir emniyet malzemesidir. İpin vücutta az baskı oluşturmasını sağlamak için kullanılır. Ayak bileği emniyet kolonunda ise ayak bileğinden bağlanılarak atlanıldığından salınımlar diğerine göre daha çok hissedilir. Uzun atlayış yapmak isteyenler için daha uygundur.
Bungee jumping yapmak isteyen kişilerde;
  • Hamilelik
  • Epilepsi
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Tansiyon bozukluğu
  • Psikolojik rahatsızlıklar
  • Ortopedik rahatsızlıklar
  • Alkol veya uyuşturucu bağımlılığı
gibi önemli rahatsızlıklardan herhangi biri bulunmamalıdır.
Alıntı ile Cevapla