Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-15-2015, 07:20 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Paten Nasıl Yapılır?




Hem kısa mesafeli ulaşımın sağlanmasında hem de hobi amacıyla kullanılan paten, severek yapılan spor dallarından birisidir. Günümüzde kullanımı en yaygın paten türü olan tekerlekli paten, ilk olarak buzların yaz aylarında erimesiyle ve artık buz pateni yapılmakta güçlük çekilmesiyle birlikte 1735 yılında bulunmuştur. Paten genellikle kışlık bot görünümünde ve altında tek sıra halinde 4 tekerlek bulunan bir spor ekipmanıdır.
Patenin birçok farklı kayış türü bulunur. Bunlar spor amacıyla kullanılan fitness, yolda veya bozuk zeminde gitmeyi sağlayan urban, yere dizilen konilerin arasından geçmek için kullanılan ve keskin manevralarıyla bilinen slalom, rampada ve trabzanlarda kaymak için kullanılan agresif türleridir
Paten kayılmaya başlanmadan önce, diğer tüm spor dallarında da olduğu gibi ısınma hareketleri yapılması gerekir. Özellikle bacak ve ayak bileği kısımlarının ısınması paten yaparken olulaşabilecek burkulma ve kemik kırılmalarının önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir. Paten düz zeminlerde yapılmalıdır. Kayılırken bir ayak geride diğer ayak ileride koşarcasına hareket edilir. Patende bir başka önemli unsur da kayarken dengede durabilmektir. Alışma amacıyla küçük adımlarla başlanmalı, yaralanma durumunu en aza indirecek bütün güvenlik malzemeleri kullanılmalıdır. Hız kazanmak için ise koşar adıma geçilir. Duruşlara da dikkat etmek, düşme ve sakatlanmalara sebep olabilecek ani duruşlar yapmamak gerekir. Durmak için, bir ayak çapraz diğer ayak düz tutularak halka şekli çizilebilir. Ayrıca iki ayak ta “v” şeklinde içe veya dışa hafif eğim verilerek durma işlemi sağlanabilir. Fren özelliği olan patenlerde ise patenin ucu havaya kaldırılarak ve topuğa ağırlık verilerek durmak mümkündür.
Dünya üzerinde çok popüler olan paten sporu, eğlenceli bir spor dalı olmasıyla ülkemizde de her geçen gün artan bir talep görür.
Paten Kaymanın İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?
  • Stresi azaltır.
  • Kalori yakmaya yardımcı olur.
  • Dayanıklılığı arttırır.
  • Gücü arttırır.
  • Esnekliği arttırır.
  • Denge kontrolünü arttırır.
  • İnsana zindelik ve huzur verir.
  • Vücuda fiziksel kondisyon sağlar.
Alıntı ile Cevapla