Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-20-2015, 10:58 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Hikaye Nasıl Yazılır?




Hikaye (öykü), yaşanmış ya da kurgulanmış olayların kişiler, zaman ve mekan unsurlarında dayanarak yazıldığı bir metin türüdür. Hikayede konu seçimi ve konunun işleniş şekli çok önemlidir.
Hikaye yazmak istiyorsunuz ancak nasıl yazacağınız konusunda tereddütleriniz var. O halde şu hususlara dikkat etmelisiniz:
  • Öncelikle diğer türlerde olduğu gibi hikaye yazmak için de bolca okumak gerekir. Çünkü hayalgücü okuyarak zenginleşir ve kelime dağarcığı genişler.
  • Hikayeyi düşünce yazılarından ayıran en önemli özelliklerden biri, içinde olay barındırması ve genellikle kurgulanmış olmasıdır. Yaşanmış ya da kurgulanmış bir olaydan yola çıkarak mutlak suretle hikayenin ana kahramanını belirleyerek, yer ve zaman unsurları çerçevesinde hikayenizi yazabilisiniz. Kurgulanmış bir olayı anlatmak için, iyi bir gözlemci olmanız gerekmektedir. Başarılı tasvirlerle mekan ve kişileri anlatmak, hikayenizi sürükleyici hale getirecektir.
  • Roman ve hikayeyi birbirine karıştırmayın. Her ikisinde de olaylar olmakla birlikte, romanda iç içe birden fazla olay yer alır, kişiler daha fazladır. Romanda geniş bir zaman dilimi vardır ancak hikayede dar bir zamanda yaşananlar konu edinilir. Sayfalarca hatta seriler halinde yazılmış romanlara rastlayabilirsiniz ancak hikaye daha kısa yazılır.
  • Hikayeler de, diğer nesir türleri gibi serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşurlar. Serim bölümünde, hikayenizdeki olayı okuyucuya sezdirebilir, düğüm bölümünde tasvirler, benzetmeler ve konuşturmalarla okurda merak uyandırıp çözüm bölümünde konunuzu nihai sona bağlayabilirsiniz.
  • İyi bir hikayede konu seçimi çok önemlidir. Olayı hangi konu ekseninde oluşturacağınız hakkında detaylıca düşünmeli, karakterlerinizin özelliklerini konuyla ilişkilendirerek oluşturmalısınız. Bireylere sosyal bir mesaj vermek istiyorsanız bunun en etkili yollarından birisi, kuru bir dille düşüncelerinizi kaleme almak yerine, her insanın kendsinden bir parça bulabileceği bir hikaye kaleme almaktır. Nitekim hikaye, çok eski zamanlardan beri toplumu eğitmek ve insanlara mesaj vermek amacıyla kullanılan bir türdür.
  • Hikayenizi hangi yaş grubuna yönelik yazacağınıza karar verin. Çocuk hikayeleri yazmak istiyorsanız çocukların alayabileceği şekilde kısa cümleler kurun ve hikayenizin kahramanlarını, çocukların ilgisini çekecek şekilde belirleyin.
  • Son olarak hikayenizde, anlatım tarzınızda ve olayların gidişatında "anlaşılmaz" olmak yerine, anlaşılabilir ve sürükleyici bir tarzınız olsun. Unutmayın, "Özgün" eserler, her dönemde iz bırakır.
Alıntı ile Cevapla