Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-21-2015, 05:31 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Goblen Tablo Nedir?

Goblen ; bir kumaşın ya da bez parçasının üzerine renkli iplikler veya paçavraların iğne ile işlenmesi ile ortaya çıkan bir resim sanatıdır. Goblen ya da bir başka deyişi ile gobelin sanatı ; çok değerli bir el işi sanatı olma özelliğini köklü geçmişinden bu güne dek özenle mufaza etmiş ve bu özelliğini ve özgünlüğünü tüm zerafeti ile taşımayı başarmıştır. Bu sebepten olsa ki Fransa'da ortaya çıkan goblen sanatı ve goblen tabloların geçmişi 17. yüzyıla kadar uzanır ve kralların sanatı olarak bilinir. 17. yüzyıl Avrupa sarayları göz önüne getirildiğinde duvar süslemelerinden halılara , perdelerden koltuk döşemelerine kadar goblen sanatının öne çıktığı aksi iddia edilemeyecek bir gerçektir. Goblen veya gobelin sanatının Türkiye'ye gelmesi ise 19.yüzyıla dayanır. Goblen sanatı geleneksel Türk el sanatçılığı kulvarında değerlendirildiğinde ise etamin ve kanaviçe işlemeyle neredeyse aynı benzerlikleri taşır.Bu benzerlikten olsa gerek , Türk toplumu tarafında da en az Avrupa'lılar kadar sevilmesine ve kullanılmasına neden olmuştur. Fakat goblen sanatında ilmikler yarım çarpı ( / ) şeklinde atılır iken , geleneksel Türk el sanatlarımızdaki etamin ve kanaviçe de ise ilmekler çarpı ( X ) şeklinde atılır.Goblen sanatındaki işlemenin tek yönlü yapılması ise esere üç boyutlu bir görünüm verilmesinin sağlanması içindir.
Goblen sanatının resim kulvarında ve tablolarda kullanılması da yine köklü bir geçmişe sahiptir.Bir krallık geleneği olan goblen tablolar sarayın nerede ise tüm duvarlarının ve özellikle de kral odasının vazgeçilmez bir aksesuarı olmuştur.
Goblen tablo adını ise , sanatın kurucusu olan Gobelins ailesinden almıştır.
Goblen bir tablonun değerini ise hiç kuşkusuz ; ilmek sayısı , kumaşı ebadı ve ipliğin kalitesi belirler.
En kaliteli ve yapılabilecek en yüksek ebatlardaki kumaşların üzerine, tam bir özveriyle seçilen en iyi iplikler ilmek ilmek işlendikten sonra oluşturulan eserler bir levha üzerine gerilip , yine şahsına yakışır bir görsellikteki tercihen ceviz ağacından yapılan çerçevelerce muhafaza edilir.Çerçevelenmeden önce eserin üzeri cam ile kaplanarak tozlanması ve en önemlisi de kirlenmesinin engellenmesi sağlanır.Çervelendikten sonra sergilenmeye hazır olan goblen tablo ise geçmişten bu güne görenleri hayretler içerisine düşürmüştür. Yapımı oldukça zor ve zahmetli olan tablonun fiyatı da yapımıyla aynı orantılıdır.
Bir halk deyimi olan '' bunu yapan sanatçı kör oldu '' söyleminin de goblen tablo sanatçıları için kullanıldığı iddia edilir.
Alıntı ile Cevapla