Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-26-2015, 10:47 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Suluboya Fırçası Nasıl Temizlenir?




Resim derslerinde çizilen şeylerin renklendirilmesi ağırlıklı olarak suluboyalar ile gerçekleştirilmektedir. Sıklıkla kullanılan bu boyaların en iyi şekilde resmi renklendirmesi için suluboya fırçası kullanılması gerekir.
Resimlerin renklendirilmesinde kullanılan suluboya fırçasının boyama işlemi bittikten sonra suda yıkanarak temizlenmesi gerekmektedir. Boyaların içerisindeki pigment seviyesi yüksek olduğundan, suluboya fırçaları sabunla yıkanarak temizlenmelidir. Suluboya fırçaları kesinlikle boyalı bırakılmamalı, temizlendikten sonra kılların deforme olmaması adına kurulanıp saklanmalıdır. Fırçalar temizlenmeden önce suya batırılmalıdır. Yapılacak olan bu ön yıkama işlemi sayesinde fırçaların üzerinde yer alan boyanın fazlalığı hızlı bir şekilde alınacaktır. Sonrasında ise sabun aracılığı ile temizleme işlemi başlayabilir. Fırçanın kılları sabunun üzerinde gezdirilebileceği gibi eğer istenirse avuç içerisine alınacak bir miktar sabun köpüğü üzerine fırça çok bastırılmadan gezdirilir.
Bu gezdirme esnasında suluboya fırçası üzerindeki kılların her yeri iyice sabunlanır. Temizlendiğinden emin olunan fırça, daha sonrasında musluk altında ayrıntılı bir şekilde durulanmalıdır. Fırçanın ucu iki parmağın arasında bastırılır, böylece suluboya fırçasının üzerinde herhangi bir boya kalıntısının kalıp kalmadığı da anlaşılmış olur. Temizlenmiş olan fırçanın ucu parmaklar ile sivriltilir. Bu şekilde fırça kurumaya bırakılır. Fırça kuruduktan sonra ucuna koruyucu plastik kabı geçirilir. İnsanların büyük bir kısmı suluboya fırçalarını uçları aşağıya gelecek şekilde bırakmayı tercih ederler.
Böylesi bir durumda ise suluboya fırçasının ucundaki kıllar kırılacak ve kopmaya başlayacaktır. Oldukça narin olan bu kıllar, ikinci boyama esnasında dökülmeye başlar. İnsanların yaptıkları diğer bir yanlış ise suluboya fırçalarını suyun içerisinde bekletmek. Böyle durumlar suluboya fırçasının üzerindeki boya kalıntıları temizlenmiş olsa da bu fırçaların kullanım sıklığı da ortadan kalkacaktır. Halbuki bu durumlarda yapılması gereken şey, fırçanın boyama işlemi bittikten sonra hemen temizlenmesi. Fırçanın üzerinde kurumuş boya kalıntıları bulunuyorsa, ılık su eşliğinde öncelikli olarak kuruyan boyanın alınması gerekecektir. Bu esnada kesinlikle fırçanın kıllarına bastırılmaması büyük bir önem taşımakta. Bunun yerine yumuşak hareketlerle boya kalıntıları fırçanın üzerinden alınacaktır. Daha sonrasında da fırçanın temizliği esnasında uyulması gereken adımların üzerinden geçirilir ve fırça bir sonraki boyama işlemine hazır hale gelir.
Alıntı ile Cevapla