Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 01-11-2016, 10:05 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Çocuğa Oyuncak Seçimi



Bilim insani olan Maria Montessorı’nınde dediği gibi oyun çocuğun işidir. Dünyaya geldikleri ilk andan itibaren çevreyi oyun yoluyla öğrenirler. Hepimiz biliyoruz ki çocukların yasına göre seçilen, ihtiyaçlarını karşılayan oyuncaklar kültürel, duygusal,sosyal bilişsel (zihinsel) (düşünme becerisi, neden sonuç ilişkisi kurma, el ve göz koordinasyonunu geliştirme, öz güveninin gelişmesine, çözüm üretme, deneme yanılma yoluyla sonuca ulaşma )dil becerisi, öz bakım cinsiyet gelişimi gibi becerilerinin gelişmesini ve en üst seviyeye çıkarmasına yardımcı olmaktadır.

Oyuncak seçiminde neler göz önünde bulunmalı?
Öncelikle yaşı ve gelişim seviyesi bununla ilgili oyuncak secimi yazının ilerleyen kısımlarında yer almaktadır. Prof.dr Sabıha
Paktuna Keskin’ın ve diğer uzmanlarında belirttiği gibi düğmesine basılarak ışık saçan, ses efektleri fazla bir çok özelliği olan oyuncaklar çocuğun gelişimine fayda da bulunmaz. Vakit geçirirken öğrenmesine katkı sağlamaz. Seçim yaparken dikkat edilen noktalardan biride çok yönlü olmamalıdır. Çocuk kendi başına farklı şekillerde oynama imkanı kazanmalıdır. Örneklendirmek gerekirse çok fonksiyonlu yanında bütün aparatları bulunan oyuncaklarda çocuk oynama değil izleme imkanı bulur. Elektronik hareketli oyuncaklar zaten hareket etme kapasitesi olduğundan oynama imkanı kısıtlıdır. Tabi ki yararı da vardır ama bütün oyuncakları böyle olmaması faydalıdır. Yıkanabilir alerjik reaksiyona neden olmayan oyuncaklar olmalıdır. Sivri, sert köşeleri yuvarlatılmalıdır, üzerinde bulunan aparatlar (boncuk, pul, dügme vb ) dikilmiş olmalı. Sesi çok yüksek ve ürkütücü özellik taşımamalı, çıkarılan ses ve ışıklar pasif hale gerektiren, hipnotize edici nitelik taşımamalı ( otizm ve dikkat eksikliği hiperaktivite de dikkat). Toksit madde ve eriyen akan boyalar içermeyen, plastiği kaliteli, canlı renkli (renkleri çok parlak, gözü yorar nitelikte olmayan) özellikle ahşap daha uygun , ses efektleri aynı tınıda olmamalı, peluş oyuncaklarda dokunsal özellik bulunan (yumuşak iri tanecikli nesneler ) olmalıdır. Yatağında yatmakta zorlananlar için mobiller kullanılmalıdır.
Kullanılan oyuncakları yaşına göre gruplandırmak mümkün;
0-6 ay: Parlak ve ses çıkaran dönence, 15-20 cm uzağa ve sağ taraflarına asılmalı, çünkü önce sağ taraflarına bakarlar. Isırdıklarında zarar vermeyen yumuşak çıngıraklar, halkalar elinde tutması için uygundur.
9-12 ay: Bu donemde ellerine geçen her şeyi attıkları için newtonun yerçekimine karşı kırılmayan, ses çıkaran oyuncakları,def,zıl,marakas,silefon gibi ritim araçları yaratıcılıklarını geliştirmek için yogurt ve benzeri kovaları sivri olmayan teneke kutuları, büyük ebatta farklı büyüklükte toplar, kırılmayan büyük aynalar (çünkü kendisini keşfetmeye başlar ve aynaya bakmayı sever).
Evi karıştırmaya başladığı için dolaplara kilit koymak ve zarar verebilecek nesneleri ortadan kaldırmakta fayda vardır. Sürekli engellenen çocuklarda merak duygusu ve öz güveni olumsuz etkilenir.
12-15 ay: Büyük peluş figürler, itmeli-çekmeli oyuncaklar, legolar, küpler, yap-bozlar (neden sonuç ilişkisi kurabilmeye yönelik kumaş, ses çıkaran peluş, yürüteç üzerine binip kavram geliştireceği arabalar, kapağı açılınca nesne çıkan küpler, kurmalı oyuncaklar, bebekler, peçeteler, iç içe geçen kovalar, evcilik takımları, arabalar (kurmalı olabilir), uçak, tren, ahşap kavram geliştirici legolar.
Alıntı ile Cevapla