Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 05-22-2016, 11:09 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Gaz Sancısı Geçmeyen Bebeklere Ne Yapılmalı?



1 ) Anne ve babaların gaz sorununda bebeklerine ilk yapmaları gereken şeyler nelerdir?
Anne ve babaların gaz problemi için alabilecekleri bir takım tedbirler bulunmaktadır. Ancak gaz, bazı bebeklerde her ne müdahale yapılırsa yapılsın geçmek bilmez ve önüne geçilemez ve 3 ile 4 aylık civarındayken de kendi kendine geçer. Bunu bir gelişim süreci olduğunu bilmek ve herhangi bir paniğe kapılmamak gerekir. Bebeğinizin gazını geçirmek veya gaz oluşumunu önlemek amacı ile alınması gereken tedbirler ise;
  • Annenin bebeğini emzirmesi halinde, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmaya dikkat etmelidir. Mesela, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt, kafein içeren içecekler, bebek yaklaşık 5 aya gelene dek tüketilmemeye dikkat edilmelidir. Aynı zamanda inek sütü içeren yiyecekleri de (süt, yoğurt, peynir, hatta tereyağı) gibi besinleri azaltmaya özen göstermek gerekir.
  • Bebeğin mama ile beslenmesi durumunda, inek sütü bazlı mamalar bebekte gaz oluşumuna sebep olabilir. Bu durumda, bebeğin doktoru ile görüşüp, mama değişikliğinin yapılması önemlidir.
  • Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına sebep olur. Buda bebekte gaz oluşumuna sebebiyet verir.
  • Bazı durumlarda bebeğe emzik vermek işe yarayabilir.
  • Beslenme sırasında, her 5 dakika ile 10 dakika arasında veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazının çıkarılması gerekir.
  • Bebeğin gaz sancıları tuttuğu zaman, anne ve baba olabildiğince sakin olmalı, bebeği kucağına alıp, ninniler mırıldanıp, kucağında gezdirmelidir. Ritmik hareketler ve devamlı sesler ( elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesinin sesi gibi) bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur. Evde çok şiddetli bir şekilde bağıran bebek, doktora gitmek için arabaya biner binmez susar, yani araba ile gezdirmek de bebeğin susması açısından iyi bir fikir olabilir.
  • Bebeğin, ayakların ve karnına sıcak havlu veya havlu içinde yakmayacak sıcaklıkta su torbası konulabilir.
  • Ilık bir banyo, özellikle de en çok sancının olduğu akşam saatlerinin hemen öncesinde, bebeğin sakinleşmesine yardımcı olarak, meydana gelecek gaz sancısının önüne geçilmesini sağlar.
  • Anne sütü alan ve 6 aylıktan küçük bebeklerde, anne sütü dışında bir şey verilmesi önerilmese de bazen papatya, rezene çayları, ıhlamur işe yarar.
2 ) Gaz sancısı geçmeyen çocuklar için yapılması gerekenler nelerdir? Doktora götürmek gerek var mı?
Huzursuzluk ve ağlama nöbetlerinin ilk başladığı esnada, doktora götürüp bütün tablonun gaz ile alakalı olduğuna, başka bir sorunu olmadığına emin olduktan sonra yukarıda sayılan yöntemlerin denenmesi yarar sağlayabilir. Bu yöntemlerin hiçbirisi işe yaramıyorsa, bunun geçici bir olay olduğunu, bebeğin iyi olduğunu düşünerek onu biraz yalnız bırakın veya başkalarından yardım isteyerek, biraz bebeğin olduğu ortamdan uzaklaşın.
3 ) Gaza karşı ilaç vermek doğru mudur?
Gaza karşı kullanılabilecek birçok ilaç bulunmaktadır. Ancak ilacın göstereceği yarar ile alakalı olarak yapılmış, karşıt görüşlere sahip çok sayıda çalışmalar bulunur. Bu ilaçların bir kısmında, çok ciddi yan etkilerin meydana gelmesine sebebiyet verir. Bu sebepten dolayı da, bebeğe ilaç vermeden önce muhakkak doktoru ile görüşülmesi gereklidir.
4 ) Kaç aylık olana kadar bebekler gaz probleminden şikayetçidir?
Bebeklerin gaz problemleri, daha çok 3 veya 4 aylıkken kendi kendine geçer.
Alıntı ile Cevapla