Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 05-26-2016, 11:33 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Anne Sütü Nasıl Sağılır?



Özellikle çalışan annelerin, süt sağması oldukça önemlidir. Bebekler ilk altı boyunca anne sütü dışında ek bir besinle beslenmemeli, hatta su dahi içmemelidir. Süt sağımı sayesinde, hem bebekler yeterince beslenmiş olacak, hem de annenin süt verimi azalmamış olacaktır.
Süt sağılması üç aşamalı bir işlemdir. Sütün sağılması, bebeğe verilene kadar muhafaza edilmesi ve bebeğin beslenmesi.
Elle süt sağma:
Pompaların mevcut olmadığı dönemlerde, anneler sütleri elleri ile sağmak durumunda idi. Günümüzde birçok kadın halen sütü elleri ile sağmaktadır. Elle süt sağma pratik isteyen bir işlemdir. İlk denemelerde başarısız olunması normaldir . Elle sağma mantığında, memeyi bastırıp sıkmak gerekmektedir.
Elle süt sağma için ilk olarak kucağınıza temiz bir kase almalısınız. Altına da havlu koymanız, etrafın kirlenmesini önleyecektir. Daha sonra ise meme masajı ve göğüsleri sallama, meme ucunu çekme, yuvarlama gibi hareketlerle ısınmaya başlayın. Ardından da Bastır, sık yöntemi ile sütünüzü sağın.
  • Burada dikkat edilmesi gereken, başparmağının göğüs etrafında c şeklinde tutulmasıdır.
  • Ardından da parmaklar ve baş parmağı göğse doğru geriye şekilde bastırın.
  • Bu hareketi tekrarlayın. Bu sayede süt akışı duruna kadar sütünüzü sağabilirsiniz.
  • Bu yöntemde ilk seferde süt akışı sağlamanız mümkün olmayabilir. Pratik yaptıktan sonra oldukça kolay ve pratik şekilde sütü sağacaksınız.
  • Sütünüzü sağdıktan sonra kaptan biberona aktararak bebeğinize verebilirsiniz.
Göğüs pompası ile süt sağma:
Göğüs pompası ile süt sağma bazı durumlarda daha avantajlıdır. Bu noktada en önemli faktör, doğru pompayı tercih etmektir. Etkili bir pompa, bebeğin emme refleksini taklit eder. Pompalarda da em-bırak prosedürü mevcuttur. Bunun dışında pompaların emişi oldukça hassas yapması gerekmektedir. Aksi halde meme zarar görebilir. Emişin çok hızlı olması meme ucunun yaralanmasına yol açabilir.
Elektrikli pompa ile süt sağma:
Bu ürünler, uzun yıllar kullanılmak için geliştirilmiştir. Pahalıdır. Bu sebeple de genellikle kiralanmaktadır. Bu pompa türünde sütün emiliş gücü ayarlanabilmektedir. Bu ürünler sütü diğer yöntemlere göre daha etkili ve sağlıklı bir şekilde sağar.
Tüketici tipi elektrikli pompalar:
Bu ürünler bebek mağazalarında satılmaktadır. Elektrikli pompalar kadar etkinlerdir. Bu ürünün en avantajlı tarafı, pratik ve küçük olmalıdır. İş yerinde dahi süt sağımı bu ürünle yapılabilmektedir. Sütü uzun süre muhafaza etme özelliği bulunmaz ancak emiş oranı oldukça etkilidir. Kişiye özel ürünlerdir. Pilli ya da elektrikli olanları bulunabilir.
Elle çalışan pompalar ile süt sağma:
Acil durumlarda bu pompa türü oldukça faydalıdır.
Hangi sıklıkla süt sağılmalıdır?
Süt sağmaya başlanılan ilk haftalarda, günde en az 8 defa süt sağmak en sağlıklısıdır. Bununla beraber unutulmaması gereken günde 6’dan az süt sağılmaması gerektiğidir. Saat aralıkları koymak durumu zorlaştırabilir. Bu sebeple hedef, günde en az 8 defa süt sağmak olmalıdır.
Süt sağmayı kolaylaştıracak öneriler:
  • Evde ya da dışarıda süt sağarken, rahat edebileceğiniz, tv izleyebileceğiniz ya da müzik dinleyebileceğiniz bir alan bulun.
  • Başlıkların içini yağlamak daha kolay bir şekilde süt sağımını sağlayacaktır.
  • Kıyafetler ve sütyen çıkarılmalıdır.
  • Süt sağmadan önce göğüslere masaj yapılmalıdır.
  • Başlıklar, meme ucunun üzerine, yukarıdan aşağıya ve bir kenardan diğerine ortalanmalıdır.
  • Başlıklar göğse takıldığında anne adayı rahat hissetmelidir. Rahatsızlığa yol açacak kadar bastırılmamalıdır.
  • Pompa yavaş konumda açılmalıdır. Süt akışından sonra bu ayar hızlandırılabilir.
  • Süt salınımı başladığında süt fışkırabilir. Bu durum birkaç dakika sonra hafifleyecektir.
  • Süt akışını hızlandırmak için göğüslere eş zamanlı olarak masaj yapabilirsiniz
  • Tek memeyi sağma, aynı anda diğer göğse masaj yapma olanağı tanır. Ancak iki göğsü sağma, zaman açısından avantaj kazandırabilir. Tek göğüs sağıldığında iki göğüs de beşer dakikalık döngülerle sağılmalıdır.
  • Sağma işlemi tamamlandığında ise başlık aşağıya eğilmeli ve bir dakika boyunca elle süt sağılmalıdır. Bu sayede kalan son süt de alınmış olacaktır.
Alıntı ile Cevapla