Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-30-2017, 09:50 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Neden Esneriz?




İnsanların neden esnediğini sizler için araştırdık.

Yorulunca, uykumuz gelince ya da sıkılınca yaptığımız bir hareket esnemek. Bu konuda bilim adamlarının yaptığı önemli çalışmalar olduğunu biliyor muydunuz?
Esnemenin en bilinen tanımı kandaki oksijen miktarını artırarak uyku halini ortadan kaldırır. Bilinen bu tanımın herhangi bir bilimsel karşılığı yok. Yani bilim adamları yapılan çalışmalar sonucunda esnemenin kanda ya da beyinde oksijeni artırdığına dair bir kanı bulamamıştır.
Bilim adamlarının yaptığı çalışmalar esnemenin, insan beyninde oksijen miktarını olmasa da sıcaklığı düzenleyici bir etkiye sahip olduğunu gösterdi. Esnerken alınan hava burun ve ağız boşluğundan geçtiği sırada kan damarlarında ki sıcaklığın değişmesinde etkili olur. Bu değişimde beynin soğumasında etkilidir.

Esneme İle İlgili Teoremler

Esneme ile ilgili bu zamana kadar ortaya konan 4 teori vardır. Fakat yine de insanların neden esnediğine dair kesin bir bilgi yoktur.
1. Teorem: Esnemenin fizyolojik etkisi ile ilgilidir. Bu teoriye göre esnemenin amacı vücuda oksijen alarak karbondioksiti atmaktır. Bu teorem grup içinde esnemeyi açıklamaya çalışmıştır. Robert Provine, yaptığı bilimsel bir çalışmada bir grup insana fazladan oksijen vererek ortamda karbondioksitin azalmasını sağlamıştır. Fakat bu insanların esnemesine engel olamamıştır.
2. Teorem: Esnemenin evrim ile ilgili olduğunu savunan teoremdir. Bu teoreme göre esnemek insanın atalarından kalan bir alışkanlıktır. İnsan ataları dişlerini göstermek ve karşısında bulunan kişileri korkutmak için esnemişlerdir.
3. Teorem: Sıkılmak ya da uyku ile alakalı teoremdir. Buna göre bir kişi sıkıldığında ya da uykusu geldiğinde beyninde bazı bölgeler aktifleşir. Fakat bu teorem yapılan araştırmaları açıklamaya yetmemiştir.
4. Teorem: Esnemenin beyni soğutması ile ilgili teoremdir. Araştırmalar sonucunda elde edilen en son ve en yeni teoremdir. Buna göre esneme esnasında çene ve boyun kaslarında oluşan kasılma kafaya giden kan miktarını artırır. Ağız ve burun boşluğundan alınan hava ise omurilik sıvısını beyne giden kanı soğutmaya yarar.
Esneme Neden Bulaşıcıdır?

Esnemenin bulaşıcı olduğunu hepimiz biliyoruz. Çünkü karşımızda bir insan esnediği zaman bir süre sonra biz de esnemeye başlarız. Esnemenin bulaşıcı olmasında empati kurmanın etkili olduğu düşünülüyor.
Araştırmacılar tarafından beyin görüntüleme tekniği ile yapılan deneyler esneme sırasında insan beyninde, hem kendi duygularının hem de başka insanların duygularının değerlendirildiği bölümün aktif olduğu görülmüştür. Bu görüşü destekleyen önemli kanıtlardan birisi de otizmli ve şizofren olan insanların karşısında birisi esnediği zaman bundan diğer insanlara oranla daha az etkileniyor olmasıdır. Bu çalışmalar insanlarda esnemenin bulaşıcı olmasının empati ile alakalı olduğunu destekler.
Alıntı ile Cevapla