Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-13-2018, 07:38 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Yağmur Yağdıktan Sonra Toprak Neden Kokar?

Yağmur Yağdıktan Sonra Toprak Neden Kokar?




Toprak kokusu neden olur ? Yağmur olmadığı zaman neden toprak öyle güzel kokmaz ? Sizde bunların cevabını merak ediyorsanız bu yazım tam size göre.





Yağmur binlerce yıldır bereketin sembolü olmuştur. Yağmuru severiz, yağmurdan sonra ortaya çıkan toprak kokusunu daha da çok severiz. Toprak kokusu, içimize çektiğimiz de huzur budur dediğimiz kokulardan biridir. Peki toprak kokusu neden olur ? Yağmur olmadığı zaman neden toprak öyle güzel kokmaz ? Sizde bunların cevabını merak ediyorsanız bu yazım tam size göre.

( Geçen senelerde yapılan bir anket yağmur yağdıktan sonra topraktan havaya yayılan kokunun en sevilen 3 koku arasında olduğunu ortaya koymuştur. )Yağmura boşuna rahmet demezler, toprağa can, canlıya hayat verir. Aslında çevrenize baktığınız zaman yağmuru sevmeyen kişilerin çok az olduğunu sizde görürsünüz. Çünkü kimimiz yağmuru izlemeyi, kimimiz yağmurda yürümeyi, kimimiz de yağmurun sesini dinleyip kitap okumayı sever. Yağmurun rahatlatıcı bir özelliği vardır. İnsanları da rahatlatır, toprakları da rahatlatır. Toprağın yağmur yağdıktan sonra güzel kokmasının sebebi toprak yapısıyla ilgilidir. Bu yüzden toprak yapısını inceleyebiliriz.

Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. Bir gram toprağın içerisinde milyonlarca canlı bulunmaktadır. Ana hat olarak toprağın yapısında; katı kısımda inorganik ve organik maddeler, boşluklarda ise hava ve su vardır. Katı kısım dediğimiz; Çakıl, kum, kil, mil ve tuz oluşturur. Katı maddelerin arasında kalan boşluklara su ve hava yerleşir. Organik maddelerinin bir kısmını toprak canlıları kapsar.

Toprakta yaşayan Actinomycetes grubu içinde yer alan bazı bakteriler vardır. Bu bakteriler toprakta yaşayan en küçük canlılardır. Bu bakteriler en çok nemli ve karanlık ortamlarda gelişir. Bazen çevre koşulları yetersiz olduğu kurak dönemlerde ‘’spor’’ adı verilen özel yapılar üretirler. Bu sporlar ıslandıkları zaman havaya salınım yaparlar. Yağmur yağmaya başladığı zaman damlalar toprağa düşer ve daha önceden de oluşan yağmur suyunun yardımıyla da sporları havaya fırlatırlar ve kokuların burnumuza kadar gelmesine neden olurlar. Sporlanma durumu bazı bakterilerin olumsuz şartlarda kendilerini koruma özelliğidir. Bu sporların kokusunu hava kuruyken duyamayız. Sonuç olarak toprağın kokusunun nedeni toprak değil toprağın kokusunun yağmur suyu ile girdiği kimyasal etkileşimdir.

Hep bilindik bir sözle yazımı bitirmek istiyorum. ‘’ Kahve kokusunu, kitap kokusunu, yağmur sonrası toprak kokusunu birde senin kokunu seviyorum...’’ (La Edri)
Alıntı ile Cevapla