Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-22-2014, 07:57 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Ebeveynlik takım çalışmasıdır

Her çift, içinde bulundukları kurumun devamlılığını sağlamak amacıyla, ebeveynliğin getirdiği sorumlulukları aralarında paylaşmalıdır.






AFTER YOUR CHILD DIVORCES (Zondervan 1997)’ın yazarı ve A MOTHER’S TOUCH (Zondervan 1997)’un oluşturulmasında payı olan Marjorie Lee Chandler’in makalesi...
Günümüzde evli ve çocuklu kadınların 3’te 2’si, part time da olsa bir işte çalışmaktadır. Hergün işyerinin yoğun temposundan arınıp, ebeveynlik gibi nitelik gerektiren bir işin başına geçmek ise zorlu bir mücadeledir. Her anne baba, yatmadan önce ailece beraber geçirilen vakitlerin ne kadar kaos dolu olabileceğini az çok tahmin edebilir. Dolayısıyla her çift, içinde bulundukları kurumun devamlılığını sağlamak amacıyla, ebeveynliğin getirdiği sorumlulukları aralarında paylaşmalıdır.
1950’lerdeki ebeveynlik anlayışı, günümüzdeki modern ebeveynlikle pek örtüşmüyor. Modern ebeveynlikte sorumluluk paylaşımı, dinleyip hak verme ve durum analizi yapabilme gibi unsurlara verilen ağırlık ile başarıya ulaşılıyor. İşte çocuklu ve çalışan anne ve babalara bir kaç öneri:
Beyninizi kontrol edin: Ev içerisinde, iş hakkındaki düşünceleri kafanızdan uzaklaştırın ve ailenizi odak noktası haline getirin. Eşinizi ve çocuklarınızı, özel ihtiyaçlarını da göz önünde tutarak sık sık aklınızda canlandırın. Zamanla iş çıkışında, eve dönerken ailenizin hayatındaki önemli olayları düşünüp , değerlendiriyor olacaksınız.
Pozitif olun: Aile içinde takındığınız tavır, ailenin bütünlüğü açısından çok önemlidir. Eşinize işyerinden gelen acil bir telefonun, sizde yaratacağı huzursuzluğu minimize etmeye çabalayın. Eğer gerekiyorsa kendinizi televizyon izleme ve telefonla konuşma faaliyetleriniz doğrultusunda kısıtlayın.
Sosyal yönden eşit olabileceğiniz programlar düzenleyin: Bu düzenlemelerde yönlendiricilik, iş bölümünü düzenleme gibi kendinizi daha faal olabileceğiniz safhalarda gösterin. Önemli olan şey beklentileri anlaşılabilir ölçüde tutmak, esnek olmak ve gösterilen özveriyi takdir etmektir.
İletişim kurun: Eşinize ne istediğinizi, uyarı niteliğinde veya fazladan yardıma ihtiyaç duymayacağı bir şekilde açıkça belirtin. Bir kadının kocasına “Mehmet gitar derslerine gitmeden matematik ödevini bitirmesine yardım eder misin?” demesi, bir kocanın karısına “ Eğer kuru temizlemeyi yarın alırsam, sinemaya ertesi gün gidebilir miyiz?” demesi gibi... İsteklerin şartları açıkça belirtildiği halde, belirsizlik ortadan daha net bir şekilde kalkar. Bu da sonucu poziitif yönde etkiler. Bir hadise üzerinde anlaşın ve bırakın eşiniz olay üzerine yoğunlaşsın (kontrol bile etmeyin).
Takdir edin: Eşinizin yardımlarını takdir ettiğinizi her fırsatta belirtin. Minnettarlık ruhunuzu pozitif enerjiyle doldurur ve bu enerji çocuklara da yansır.
Çocuklarınızın kişiliğinin şekillenmesine önem verin: Çocuklarınıza faal bir aile ferdi olduklarını hissettirin. Onlara yüklediğiniz görevlerle alakalı olarak, rapor istemek gibi spesifik direktiflerde bulunun. Ve tabi ki aileleri için yaptıklarından ne kadar minnettar olduğunuzu da dile getirmeyi unutmayın.
Alıntı ile Cevapla