Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-05-2014, 09:30 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart İkizden ikize tranfüzyon sendromu nedir, nasıl tedavi edilir?






Prof. Dr. Aydan Biri – İkizden ikize transfüzyon sendromu, ikiz gebeliklerde bir ikizden diğer ikize kan geçmesi sorunudur. İkiz bebekler arasında damarsal bağlar kurulur ve sürekli kan alış verişi olur. Kanın bu iki bebek arasında dengeli olarak dolaşması halinde herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz.
Ancak bir bebekten diğer bebeğe fazla miktarda kan gider ve geri dönmezse, bu tehlike oluşturan bir durum haline gelir. Fazla kan yüklenen bebek fazla gelişir ve doğduktan sonra kalp ve metabolizma ile ilgili bir takım rahatsızlıklar yaşayabilir. Yeterince kan alamayan bebekte ise anemi, gelişme geriliği görülür ve yaşaması mümkün olmayabilir.
İkizden ikize transfüzyon sendromu sadece tek yumurta ikizlerinde görülebilmektedir. Çift yumurta ikizlerinde bu soruna pek fazla rastlanmaz. Bu durum tek yumurta ikizlerinin tek plasenta tarafından beslenmesi halinde ortaya çıkar.
İkizden ikize transfüzyon tanısı, ultrasonda bazı bulgulara rastlanması ile konur. Bu bulguların, gebeliğin yirminci haftasından sonra ortaya çıkması halinde problemin tedavisi çok zor da olsa mümkün olabilmektedir. Bu durumda önlem olarak, bebeğin sıvısı gebelik süresince zaman zaman alınabilir. İki bebek arasında bulunan amniyon zarında küçük bir yırtık açılarak, amniyon sıvısına ihtiyacı olan bebeğe akış sağlanmaya çalışılır. Yine iki bebek arasındaki damarsal bağlara lazer uygulanır ve aşırı kan akışını önleme yoluna gidilir. İkiz bebekler yaşayabilmek için yeterli gelişimi tamamladıklarında erken doğumla alınırlar. Bu sorun gebeliğin yirminci haftasından önce ortaya çıkmışsa, her iki bebeğin de yaşama şansı bir hayli azalır.

Alıntı ile Cevapla