Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-06-2014, 12:10 AM
meltem
 
Mesajlar: n/a
Standart Bardak mısırlar zararlı mı?

DİYETİSYEN SEÇİL KENAR, MERAK EDİLEN BU SORUNUN CEVABINI VERİYOR.




Mısırın birçok faydası var ama son yıllarda her yerde karşımıza çıkan bardak mısırlar da yararlı mı? Diyetisyen Seçil Kenar, mısırın faydalarını anlattı ve bardakta satılan mısırlar hakkında bilgiler verdi.

Mısır yazın gözleme ya da haşlama, kışın ise patlamış ve salataların üzerinde olmak üzere sofraların vazgeçilmez tadıdır. Özellikle son yıllarda bardakta haşlanmış mısır olarak ülkemizde de satışı ve tüketimi arttırmış. Bir orta boy mısır ortalama 90 gr kadardır. Mısırın besin değeri incelendiğinde 100 gramda 8.5 gr protein, 7.2 gr karbonhidrat, 4.3 gr yağ, 22 mg kalsiyum, 21 mg fosfor, karoten ve B1 vitamini, niasin, C vitamini, folat gibi vitaminlerden zengindir. Yüksek lif içeriği vardır. Diyabet, zayıflama diyetleri, böbrek – kalp hastalıklarında da tüketimini önerilen mısırın yapılan araştırmalarda sağlık açısından olumlu etkileri görülmektedir.



  • Mısır içeriğindeki vitamin değerleri ile özellikle kanda homosistein seviyesinin düşürülmesinde etkendir, homosistein seviyesinin azalması sonucunda kalp ve kan damarları hastalıkları riski azalmaktadır.
  • Folat içeriği ile yapılan araştırmalarda kolon kanseri oluşum riskini azaltır.
  • Folat ve niasin içerdiği için kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde etken olur.
  • İçeriğindeki magnezyum sayesinde ise kan basıncının düşürülmesine, aterosklerozun (atar damarları etkileyen bir hatsalık) engellenmesinde etkilidir.
  • İçerisinde bulunan fitokimyasallar ile akciğer kanserine yakalanma riskini düşürür.
  • B1 vitamini içeriği ile hafızayı kuvvetlendirir.
  • İçerğindeki pantetonik asit ile adrenal bezlerin fonksiyonunu destekler.
  • Yüksek posa içeriği ile barsak hareketlerinin hızlandırılmasına yardımcı olur.
  • Ödem söktürücüdür ve vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olur.
Hem yağ hem de karbonhidrat içeriğinden dolayı kan şekerini hızla yükseltmez. Bu yüzden diyabetik hastaların diyetlerinde tüketilebilir. Yağ ve karbonhidrat içeriği ile doygunluk vermesi, kan şekerini hızla yükseltmemesi, lezzetli olması, barsak hareketlerini hızlandırması sebebi ile zayıflama diyetlerinde de özellikle ara öğünlerde tüketilebilecek ekmek grubu içerisinde bulunan alternatif bir besindir. Özellikle yağsız olarak hazırlanmış mısır patlaklarının 1 su bardağı kadar miktarını 1 dilim ekmek yerine tüketebilirsiniz.
Bardakta satılan mısırları tüketebiliriz fakat dikkat edilecek nokta lezzet vermek için mısıra karıştırılan tereyağı tarzı yağlı besinlerden uzak durmak ve mısırı çok tuzlu şekilde tüketmektir. Corn in cuplar özellikle dışarıda olduğumuz ve ara öğün için tüketebileceğimiz gıdalar bulamadığımız durumlarda bize yardımcı olabilmektedirler.


Alıntı ile Cevapla