Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-06-2014, 11:39 PM
meltem
 
Mesajlar: n/a
Standart Hamilelik izninde tazminat

DOĞUM SONRASI İŞE GERİ DÖNMEME KARARI ALDINIZ. PEKİ, SOSYAL HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?




Özellikle hamilelik döneminden sonra işe dönmeme durumu hali karşısında işçinin tazminat hakkının bulunup bulunmadığını tespit etmek için hamilelik izni olarak bilinen analık izninin hangi sürelerden ibaret olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesi uyarınca, kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.
Çoğul gebelik halinde ise doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenmektedir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir.
Bu durumda kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenmektedir. Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilmekte olup bu süreler hekim raporu ile belirtilmelidir.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere hamilelik durumunun iş akdinin fesih sebebi olarak düzenlenmemiş olması esastır. Bu meyanda özellikle iş hukukumuzdaki fesih sebeplerini sıralamak ve hamilelik durumunun fesih ile hangi oranda ilişkili olduğunu ortaya koymak gerekmektedir. Fesih, yukarıda belirttiğimiz gibi geçerli ve haklı nedenle fesih olmak üzere iki kısımda düzenlenmiş olup haklı nedenle fesihte tazminat hakkının bulunmaz.
Av. Şafak Herdem

Alıntı ile Cevapla