Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 01-11-2015, 06:02 PM
meltem
 
Mesajlar: n/a
Standart Gebelik döneminde beslenme






Gebe kadının beslenmesinde amaç, annenin kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak, fetusun normal büyümesini ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılamaktır. Gebelikte beslenme hakkında Florance Nightingale Hastanesi Uzmanları bilgi veriyor.

Gebeliğin gerektirdiği enerji ve besin öğeleri: Gebelik öncesinde normal ağırlıkta olan bir anne adayının gebeliği süresince ayda ortalama 1 Kg. ağırlık kazanması istenir. Genellikle ilk 3 aylık dönemde ağırlık kazanımı çok azdır, zamanla artış gösterir. Toplam 9-12 Kg. ağırlık kazanımı gereklidir. Anne adayının, normal enerji gereksinimine ek olarak ilk 3 ayda günde 150 kkalori, 4-9 ay arası ise günde 300 kkalori daha alarak, normal vücut ağırlığına ayda 1 - 1,5 Kg. eklenmesi önerilir. Gebelik başlangıcında normal ağırlığından şişman olan anne adayının fazla ağırlık kazanmasına gerek yoktur.
Besin ve Enerji Öğeleri: Normal Kadın: Gebelik için Ek: Enerji (kkalori) 2000-2100 250 Süt ve Ürünleri 2-3 porsiyon 1-2 porsiyon Et ve Ürünleri 2 porsiyon - Yumurta, Kuru baklagiller 1 porsiyon - TAHILLAR: Normal Kadın: Gebelik için Ek: Pirinç, Bulgur, Makarna 1-2 porsiyon 1-2 porsiyon Ekmek 3-6 dilim 1 dilim YAĞ ve TATLILAR: 30-35 gr. 5 gr. Yağ 30-50 gr. 5 gr. Yemekler genellikle 3 öğünde tüketilir. Gebeliğin ilk döneminde öğün sayısı arttırılarak öğündeki yemek miktarı azaltılabilir.
Öneriler: Etler haşlama veya ızgara olarak tüketilmeli, süt ve türevleri yağsız, kaymaksız, diet (lİght) olarak tercih edilmeli, sebze ve meyveler en doğal şekliyle taze olmalı ve meyveler mümkünse kabuklu olarak tercih edilmelidir. kurubaklagil yemeklerinin tüketimi de haftada 2-3 defa tavsiye edilir.


Alıntı ile Cevapla