Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-12-2015, 08:42 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Probiyotik Yoğurdun Faydaları




Probiyotikler sindirim sistemimizde özellikle bağırsaklarımızda doğal olarak bulunan faydalı bakteri çeşitleridir. En çok bilinen probiyotik laktozu laktik asite çeviren laktik asit bakterilerdir. Günlük yaşantımızdan, tükettiğimiz besinlerden, alkol kullanımından, aşırı stresten veya kullandığımız antibiyotiklerden dolayı vücudumuzdaki probiyotik dengesi bozulabilir ve bu bizi sağlık açısında kötü etkileyebilir. Probiyotikler vücudumuzun temel gereksinimlerinden biridir ve probiyotik dengesinin bozulması durumunda gerekli besinleri tüketerek ya da ilaç kullanarak bu dengenin sağlanması gerekmektedir.
Ülkemizde probiyotik gıdaların başında özel yoğurtlar gelmektedir. Bu yoğurtlar dünyada onlarca ülkede senelerdir güvenle tüketilmektedirler. Normal yoğurt özelliklerinin yanında probiyotikleri de içerdikleri için temel beslenmenin yanı sıra sağlık takviyesi olarak da büyük önem taşımaktadırlar. Probiyotikler sindirilmeden bağırsaklarımıza kadar gelip oraya yerleşerek çoğalabildiğinde faydalı aktivitelerini sergileyebilmektedirler. Probiyotiklerin bağırsaklara canlı ulaşabilmesi için bu yoğurtlar açıldığı gibi tüketilmeli ve yanında bakterinin ölümüne neden olabilecek sıcak gıdalar tüketilmemelidir. En uygun tüketim şekli öğün aralarında sade olarak yenmesidir. Günde 250-300 gram probiyotik tüketimi sağlıklı bireyler için yeterlidir. En genel faydası ishal ve kabızlık gibi bağırsak enfeksiyonlarının önlenmesinde kullanılmasıdır.
Probiyotik yoğurdun başlıca faydaları;
  • İshal ve kabızlığı engellerler.
  • Mide rahatsızlıklarını önlerler.
  • Bağışıklık sistemine yardımcı olurlar ve hastalıklara karşı savaşırlar.
  • Kolesterolun azaltılmasına yardımcı olurlar.
  • Sindirim sisteminin doğal işleyişini düzenlerler.
  • Zararlı mikroorganizmaların bağırsaklarımıza tutunmasını engellerler.
  • Alerjik reaksiyonlara karşı engelleyeci özellikleri vardır.
  • Uyku düzeninin korunmasına yardımcı olurlar.
  • K ve B vitaminlerinin sentezinin artırılmasını sağlarlar.
  • Kalp ve beyin damar hastalıklarının oluşma riskini azaltırlar.
Probiyotik yoğurtlar tek kullanımda hızlı bir etki göstermezler. Zamanla yavaş yavaş vücut dengemizi düzenlerler ve sindirime yardımcı olurlar. Sindirim sisteminin görevini direkt üstlenmedikleri için organlarda tembellik ve alışkanlık gibi kötü huylara neden olmazlar. Ayrıca probiyotik yoğurtlar normal yoğurttan daha az kaloriye sahip oldukları için diyette olan kişilere de önerilmektedir.

Alıntı ile Cevapla