Gullbabici - Hayata Dair Herşey  

Go Back   Gullbabici - Hayata Dair Herşey > Kadın, Anne & Çocuk Sağlığı > Jinekoloji
Kayıt ol Yardım Ajanda Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla
 
Seçenekler Arama Stil
  #1  
Alt 05-13-2016, 12:04 AM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart 23 Maddede Menopoz Belirtileri




Menopoz Belirtileri Nelerdir?
  • Menopoz, biyolojik bir süreçtir. Son adet döneminin ardından 12 ay boyunca adet görülmemesi olayına menopoz denilir. Doğurganlık yetisinin sona ermesidir.
  • Menopoz sonrası doğurganlık yetisi biter ancak, bu cinsel hayatının bittiği anlamına gelmez.
  • Fakat menopoz dönemince yaşanan hormonal değişimler, özellikle östrojen hormonu seviyesinin düşmesi bir takım fiziksel ve duygusal belirtilere sebep olur.
  • Menopozun en önemli ve en yaygın görülen belirtisi ise, ateş basması ve gece terlemeleridir. Menopoz dönemindeki bazı kadınlarda ise; kaygı, stres, panik bozukluk ve uyku sorunları kendini gösterebilir.
  • Menopozun görülme yaşı ise ülkeden ülkeye değişebilse de genellikle, 40-55 yaş arası kabul edilir.
  • Kadının yaşı ilerledikçe ürettiği östrojen ve progesteron hormonları azalır. Menopoza yaklaştıkça yani, 40’lı yaşlarında artık adetleri düzensizleşir. Bu düzensiz adetler nihayetinde de yumurtalıklar yumurta üretimini durdurur. Kadının doğurganlık yetisi biter.
Menopoz Belirtileri
Menopoz için sayacağımız belirtiler farklı hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu sebeple bu belirtileri kendinizde görüyorsanız bir doktora danışmanızda fayda var.
1.Ateş Basması: Menopoz sebebiyle hissedilen ateş basması, daha çok yüzde ve vücudun üst kısmında hissedilir. Genel olarak tüm vücutta hissedilen ani sıcaklıklardır. Ateş basmasıyla beraber yüzde ve göğüs bölgesinde kızarıklık meydana gelebilir. Sıcak basmaları genellikle aniden oluşur. Şiddeti ve derecesi ise kişiden kişiye değişebilirken bazı kadınlarda bu belirti görülmeyebilir. Ateş basması, menopoz döneminin en yaygın belirtisidir. Vücut, östrojen hormonunun artık az salgılanmasından ötürü buna tepki verir. Bu sebeple ateş basmaları görülebilir. Her kadında görülmeyen bu belirti, menopoz dönemindeki kadınların %70’inde vardır. Ateş basmasının şiddeti kadından kadına değişebilir. Bu değişkenliğin sebebi de östrojen seviyesinin ne kadar hızlı düştüğü ile ilgilidir.
2. Gece Terlemeleri: Menopoz dönemindeki kadınların birçoğu, gece terlemesi yaşar. Ateş basması ile birlikte uyku sırasında yoğun bir terleme yaşanır. Bu terleme,“Uyku hiperhidrozu” olarak ifade edilir. Yine ateş basmasından olduğu gibi, terlemenin de derecesi değişkenlik gösterebilir. Uyduğunuz oda ve hormonların değişme hızı bu terlemenin derecesini etkileyebilir. Menopoz döneminde yaşanan bu sorun sebebiyle kadınlar uyku problemi yaşayabilir. Bu da stres faktörünün artmasına yol açabilir. Bu terlemeler, menopoz dönemi için normal bir belirti olarak kabul edilir. Yaygın olarak bu dönemdeki kadınlarda görülebilir. Fakat gece terlemeleri yalnızca menopoz belirtisi olmayabilir. Tedbiri elden bırakmamak adına, bu gece terlemelerinin farklı bir sağlık sorununun haberci olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza başvurunuz.

3. Düzensiz Adet Görme: Menopoza geçiş dönemine ”perimenopoz” denilir. Bu dönemde adetler düzensizleşebilir, adet dönemi kısalabilir ya da bazen adet görmeme yaşanabilir. Bu olayların sebebi ve sorumlusu da kadının vücudunda yaşanan hormonal değişimlerdir. Bunların dışında adet dönemi erken ya da geç olabilir, kanamalar eskisine nazaran daha az ya da daha fazla olabilir. Yine adet dönemleri arasında meydana gelen hafif lekelenmeler ya da kanamalar menopoz dönemi belirtileridir. Düzensiz adet görme belirtisi, özellikle 40’lı yaşlarda başlayan ve menopoz dönemine girecek olan kadınlarda oldukça yaygın görülen bir belirtidir.
4. Vajina Kuruluğu: Perimenopoz döneminde östrojen hormonu git gide azalır. Bu da vajinanın nemli kalmasını sağlayan sıvının azalmasına yol açar. Bu kuruluk sebebiyle vajinal bölgede tahriş ve kaşıntılar meydana gelebilir. Bu sebeple de vajina kuruluğundan dolayı cinsel ilişkide ağrı duyulabilir, tahriş olabilir. Bu belirti, menopoz döneminde ortaya çıkan ve kadınları en fazla etkileyen belirtiler arasındadır. Bu belirti sebebiyle menopozdaki kadınlar cinsel hayatlarının bittiğini düşünebilir, ancak tedavi edilebilen bir durumdur.
5. Cinsel İsteksizlik: Menopoz döneminde androjen eksikliği yaşanır. Bu sebeple de cinsel arzuda azalmalar olabilir. Libido azalması menopozun belirtisi olarak kabul edilir ancak bu belirtiye menopoz belirtileri için kullanılan ilaçlar da sebep olabilir.
6.Halsizlik ve Bitkinlik: Devamlı yorgun hissetmek ve halsizlik menopozun ilk belirtileridir. Bu halsizlik ve yorgunluğa, sinirlilik, dikkat dağınıklığı ve umursamazlık da ilave edilebilir. Özellikle bazı günlerde bu yorgunluk ve halsizlik bir anda bastırabilir. Bu sebeple devam edilen bir iş yarıda bırakabilir. Bunların sebebi de hormonların hücre seviyesinde enerji kullanımını ayarlayamaması dolayısıyladır.
7.Duygusal Dalgalanmalar: Menopoz sürecinde yaşanan duygusal dalgalanmalar genel olarak yaşanan bir belirtidir. Bazı kadınlar bu durumla başa çıkmakta zorlanabilirler. Bu belirti, bir anda çok mutluyken, bir anda sinirli olmaya dönüşebileceği gibi, üzgünken mutlu olmaya da dönüşebilir. Geniş duygu yelpazesinin bir anda değişmesi ise genellikle aniden ortaya çıkar ve yoğun bir şekilde hissedilir. Fakat menopoz döneminde olan her kadın bu belirtiyi de yaşamayabilir. Gene, hormonal değişiklikler sebebiyle yaşanan bu belirti daha çok östrojen hormonunun azalmasına bağlıdır.
8.Kilo Alma: Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması sebebiyle vücut daha fazla yağ depolamaya başlar. Metabolizma da bu dönem yavaşlar. Bu sebeple özellikle bel çevresi olmak üzere kiloda bir artış meydana gelebilir. Bu sebeple menopoz döneminde egzersiz yapmak ihmal edilmemeli, sağlıklı, daha az kalorili besinler tüketilmelidir.
9.Saç Dökülmesi: Saçların dökülmesi ya da saç tellerinin zayıflaması menopoz döneminin oldukça yaygın bir belirtisidir. Saç kökleri uzamak ve güçlü kalmak için östrojenden yararlanır. Ancak menopoz döneminde azalan östrojen seviyesi sebebiyle saçlar beslenemez ve dökülebilir. Menopoz döneminde saçlar daha kuru ve daha çabuk kopabilir.
10.Uyku Sorunları: Menopoz döneminde gece terlemeleri sebebiyle uyku bölünebilir. Bu bölünmelere, agece aniden uyanma, uykuya dalmada zorluk, rahat uyuyamama gibi şikayetler eşlik edebilir. Bu sebeple menopoz dönemindeki kadınların uyku kalitesi azalabilir.
Menopozun en yaygın görülen belirtileri yukarıdakiler olmak üzere, bu belirtiler de menopoz döneminde görülebilir:
11.Odaklanma Sorunları: Menopoz dönemi, kadınlarda stres seviyesini yükseltir. Bu yükselen stres ise çeşili sorunlara yol açar. Bunlardan bazıları da; konsantrasyon sorunları, unutkanlık, odaklanamama gibi durumlardır. Bu sorunlar, uykuda yaşanan sorunlar ve östrojen eksikliği kaynaklıdır.
Menopoz döneminde önemli günleri unutmak, suyu açık bırakmak, yapılacak önemli bir işi unutmak menopoz döneminde olabilecek şeylerdir ve oldukça doğaldır.
12.Baş Dönmesi: Menopoz sürecinde baş dönmesi yaşanabilir. Dengenin yitirilmesi, kısa süre baş dönmeleri yaşanabilir.
13.İdrar Kaçırma: Menopoz döneminde yaşanabilecek bir diğer belirtide idrar kaçırmadır. İdrar kaçırmaya, kasların zayıflaması, stres faktörünün artması ve mesane ile ilgili sorunlar sebep olabilir.
14.Şişkinlik: Adet döneminde yaşanan şişkinlikler, menopoz döneminde de görülebilir. Menopoz dönemi ile ilişkili olan şişkinlik, östrojen seviyesinin düşmesi, besinlerin artık daha yavaş sindirilmesi ve normalden daha az üretilen safra sebebiyle meydana gelir.
15.Alerjiler: Hormonlar ve bağışıklık sistemi birbirinden ayrılamaz faktörlerdir. Bu sebeple hormonal değişimler sebebiyle bağışıklık sistemi de zayıflayabilir. Daha önce kadında olmayan alerjiler oluşabilir.
16.Tırnakların Zayıflaması: Hormon değişiklikleri ve östrojen seviyesinin düşmesi, tıpkı saçta olduğu gibi tırnakta da kendini gösterir. Bu dönemlerde tırnaklar zayıflayabilir, çatlayabilir, kırılabilir. Menopoz döneminde görülen bir problemdir. Kişiden kişiye bu belirtinin yoğunluğu azalabilir, artabilir.
17.Vücut Kokusu: Menopoz döneminin belirtileri olan; gece terlemeleri, stres, kaygı, ateş basması gibi etkenler kadının daha çok terlemesine yol açar. Bu terlemeler de vücut kokusunun artmasına sebep olur. Menopoz döneminde daha sık banyo yapmak, sentetik kumaşlar yerine nefes alan pamuklu kumaşları tercih etmek, artan terleme sebebiyle yaşanan vücut kokusunu hafifletecektir.
18.Çarpıntı: Çarpıntı da menopoz dönemi belirti arasındadır. Düzensiz kalp atışı şeklinde görülen kalp çarpıntısı, bir anda ortaya çıkar ve güçlü kalp atışları şeklinde kendini gösterir. Çarpıntı hormonal değişimin dışında bu dönemde yaşanan stres, endişe ve panik bozukluklar sebebiyle de meydana gelebilir.
19.Depresyon, Kaygı ve Sinirlilik Hali: Menopoz sürecinde kadın kendini üzgün ve mutsuz hissedebilir. Bu sebeple sosyal çevresinden uzaklaşabilir. Dolayısıyla depresyon sorunu baş gösterebilir. Bunun yanında yaşanan endişe yoğunluğunun fazlalaşması sebebiyle de bu belirtiler görülebilir. Bu endişe ve kaygı nöbetleri ara ara olabileceği gibi, menopoz süreci boyunca devam edebilir. Tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme görülebilir.
20.Göğüslerde Ağrı: Hafif bir baskıda dahi göğüslerde ağrı duyulabilir. Menopoz dönemindeki kaıdnların birçoğunda zaten göğüs bölgesinde bir rahatsızlık hissi vardır. Bu rahatsızlık tek göğüste yaşanabileceği gibi ikisinde birden de olabilir.
21.Baş ve Eklem Ağrıları: Kadınların birçoğu adet belirtisi olarak baş ağrısı duyarlar. Bu baş ağrısı, menopoz döneminde de kendini göstermeye devam edebilir. Ağrıların şiddeti değişkenlik gösterebilir. Eklem ağrıları da bu dönemde yaygın şekilde görülen belirtiler arasındadır.
22.Sindirim Problemleri: Hormonal değişim, besinlerin sindirilmesine de etki eder. Bu sebeple menopoz dönemine: şişkinlik, mide krampları ve mide bulantısı gibi sindirimle ilgili problemler de eşlik eder.
23.Kaşıntı: Östrojen seviyesi düştüğü için, cildi esnek tutan kolajen üretimi de git gide azalır. Cildin kuruması kaşıntıya sebep olabilir. Kaşıntı, kadının uykusunu bölen bir sorun haline gelebilir.
Bu belirtilerin ne kadar süreceği de kadından kadına değişkenlik gösterse de, 5 yıl içinde kaybolabilir. Hafifletilebilir ve tedavi edilebilir belirtilerdir. Doktorunuza başvurmanız, bu belirtilerin hayat kalitenize olumsuz etkilemesinin önüne geçecektir.
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla


Forum Bilgilendirme Linkler
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir.
tuzla escort seks hikayeleri seks filmi izle ... bursa escort bursa escort bursa escort ... sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort beylikduzu escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti eryaman escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno hack forum gaziantep escort bayan gaziantep escort seks hikayeleri gaziantep escort Canlı bahis siteleri escort escort escort travestileri travestileri Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com etlik escort etimesgut escort sincan escort otele gelen escort antalya rus escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan hurilerim.com Escort escort istanbul escort beylikdüzü escort ankara escort

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108