![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]() ![]() Menopoz ve Gebelik Menopoz dönemine girilmiş ise, gebe kalmak gibi bir durum söz konusu olamaz. Bunun sebebi de menopoz döneminde artık yumurtalıklarda yumurta hücresinin bitmesidir. Yumurta hücreleri artık biten bir kadında gebelik oluşması söz konusu olamaz. Dolayısı ile gebelik oluşması, menopoz dönemindeki kadınlar için imkansızdır. Ancak genel olarak toplumla menopoz hakkında yanlış düşünüşler hakim olduğu için, bu dönem yanlış tanınabilir. Menopoz, adet tarihinden sonra, son 12 aylık süreçtir. Çeşitli sağlık sorunları, menopoz dönemine girilmiş gibi bir yanılgı yaratabilir. Misal olarak; yüksek derece ateşlenme, terleme durumları, psikolojik olarak dalgalanmalar ya da adet gecikmeleri kadına menopoza girdiğini düşündürebilir. Bunun dışında kadının düşündüğü ”menopoza girdim.” fikri sebebiyle yaşanan korunmasız cinsel ilişkiler, gebeliğe yol açabilir. Bu durumda kadının menopoz döneminde olmadığı ortaya çıkar. 40 ve 50 yaşlarında gebelik riski ne kadardır?
Erken menopozda gebelik şansı var mıdır? Kadının kesin olarak menopoza girmesi, 12 ay boyunca adet görmemesi ardından kesin olarak tanı alır. Şayet, kadının yumurtalık işlevlerinin oldukça azaldığı hormon testleri ile tespit edilmiş ise ve 12 ay süresince adet görememişse bu aşamadan sonra gebelik sağlanması oldukça zordur. Hatta imkansız dahi denilebilir. Fakat henüz uzun süreli bir adet görememe durumu yaşnamamış ise ve kötü hormon değerleri (yüksek FSH hormonu) ya da düzensiz adetler gibi belirtiler sebebiyle menopoza yaklaşılan bir dönemdeyse, düşük de olsa gebelik olasılığı doğabilir. Bu olasılığın olmasını sağlayan ise, kadının yumurtalık rezervleridir. Erken menopoz önlenebilir mi? Yumurtalık işlevlerinin artık sona ermesi ilerleyici ve öngörülemeyen bir durumdur.
Menopoz dönemi git gide yaklaşırken gebelikten korunma yöntemleri: Kadının 40-45 yaş dolaylarında, menopoz dönemine git gide yaklaşılırken gebelikten korunmak oldukça önemlidir. Bunun sebebi ise, artık çiftin yaşı ilerlemiştir ve genellikle o yaşlarda bebek sahibi olmak istenmez. Bunun dışında, bu yaşlarda oluşan gebelik anne adayı ve bebek için oldukça riskli olabilir.
Size en uygun korunma yöntemini bulmak için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şayet size uygun olmayan bir korunma yöntemi tercih ederseniz, sağlık açısından sorunlar yaşama riskinin yanında istenmeyen gebeliklerin oluşmasına da sebebiyet verebilirsiniz. Menopoza giren ve adetleri tamamen kesilen kadınların hala korunması gerekir mi?
Yapılan araştırma ve çalışmalarda menopoz döneminde uygulanan hormon ilaçlarının, hastalarının %70’inde yumurtlamayı engellemediği bildirilmiştir. Menopoz dönemindeki belirtilerden kurtulmak adına uygulanan hormon ilaçları, şekil itibari ile doğum kontrol haplarına benzerler. Bu sebeple de kadın tarafından koruma da sağladığı algısı oluşur. Ancak bu ilaçlar: ateş basması, terleme gibi belirtileri hafifletmek ya da ortadan kaldırmak için kullanılır. Menopoz belirtileri için uygulanan hormon ilaçları gebeliğin oluşmasını engellemez. Bundan dolayı da mutlaka ilave bir korunma yöntemine başvurulmalıdır. Size en uygun doğum kontrol yönteminin bulunmasında doktorunuz, size yardımcı olacaktır. Gebe kalamıyorum, menopozda mıyım? 40 yaşının ardından gebe kalmak zaten oldukça düşük bir ihtimaldir. Yani, bu yaştan sonra gebe kalamamanın tek sebebi menopoz olmamaktadır. Şayet kadında adet düzensizliği ve hormonlarda kötüleşme (FSH yüksekliği) mevcut ise, menopoz kısırlık nedeni olarak algılanabilir. Fakat, hormon değerleri normal olan bir kadında adetleri düzensiz olsa dahi kısırlık nedeni olarak menopoz ele alınmaz. İlk olarak farklı sebeplerin araştırılması gerekir. Kadında ya da erkekte kısırlığa yani çocuk sahibi olamamaya yol açan çeşitli sebepler olabilir. Genel olarak hamile kalmamak için, 50 yaşından önce menopoza giren kadınlarda 2 sene içersinde hiç adet görülmemesi halinde, korunma yöntemlerinin bırakılması tavsiye edilir. Bunun dışında 50 yaşının geçildiği ve menopoza girildiği dönemlerde, hiç adet görmeyene kadar 1 sene boyunca korunma tavsiye edilir. Menopoz dönemine giren kadınlarda meydana gelen sıcak basmaları ve terleme şikâyetleri ile kullanılan hormon ilaçları doğum kontrol haplarına benzer. Bu sebeple de gebelikten koruma sağladığı düşünülebilir. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Menopoz döneminde kadının psikolojisi nasıl etkilenir?
|
![]() ![]() |
Forum | Bilgilendirme | Linkler |
Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. |
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir. |