Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-10-2015, 10:18 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Protein Diyeti Nedir?




Herhangi bir diyet yaparak kilo vermek istiyorsak öncelikle, beslenme ve diyet uzmanına başvurmamız gerekir. Kilo vereyim derken sağlığımızdan olmak yerine uzmandan yardım almalıyız. Herkesin bünyesi, kilo alma nedeni, kilo verememe nedeni birbirinden farklı olduğundan dolayı kulaktan dolma bilgilerle diyet yapmamalıyız.
Proteinler aminoasitlerin birleşmesiyle oluşur. Aminoasitler ise vücudun temel yapıtaşıdırlar. Hücrelerin yapısında bulunur, hormonların yapısında bulunur, kasların yapısında bulunur, antikorların yapısında bulunur, saç ve tırnağın yapısında bulunur, gerektiğinde enerji kaynağı olarak da kullanılırlar.
Hemen her gıdada protein bulunmaktadır. Kırmızı et (az yağlı sığır eti, kuzu eti), Beyaz et (tavuk, hindi etlerinin özellikle göğüs kısımları), Balık, Süt ve süt ürünleri, Yumurta gibi hayvansal protein kaynakları mevcuttur. Kuruyemişler (kabak çekirdeği, badem, fındık, fıstık), Soya fasulyesi, Baklagiller (nohut, kuru fasulye, mercimek, bezelye… gibi), Tahıllar (buğday, bulgur, mısır, pirinç, yulaf), Muz, Portakal, Ispanak, Karnabahar, brokoli gibi sebzeleri de bitkisel protein kaynaklarını olarak belirtebiliriz.
Kilo vermek veya ideal kilomuzda kalmak istiyorsak diyet yaparak yediklerimize içtiklerimize dikkat edeceğimiz kadar, fiziksel aktivite yapmak, yeteri kadar su tüketmek, düzenli uyku alışkanlığımızın olması ve akşam belli bir saatten sonra –akşam yemeğinden sonra- abur cubur yememekte çok önemlidir.
Protein diyeti yaparken dikkat edeceklerimiz; sabah iyi ve sağlam bir kahvaltıyla güne başlamak gerekir. Kahvaltıda yumurta (kayısı kıvamında haşlanmış veya omlet olabilir) , peynir, zeytin, biber, domates, salatalık, ceviz yiyebiliriz. Yapabiliyorsak ekmek yememeliyiz. Yada en fazla 1-2 dilim tam tahıllı ekmek yemeliyiz. Reçel, çikolata, poğaça, börek yememeliyiz, bunlardan uzak durmalıyız. Şekersiz açık çay içebiliriz.
Öğle yemeğinde çeşitli çorbalardan içebiliriz. Yanında balık, tavuk, kırmızı etten birini seçip yiyebiliriz. İstediğimiz türde zeytin yağlı, limonlu bol salata yiyebiliriz. Ancak salatamızda hazır soslar kullanmamalıyız. Yemeğimizin yanında yoğurt yiyebilir, ayran içebiliriz.
Akşam yemeğimiz için yine tavuk, balık, kırmızı etten birini seçip yiyebiliriz. Kuru fasulye, nohut, bezelye, sebzeli türlü yemeklerden istediğimizi yiyebiliriz. İstediğimiz şekilde hazırlayabileceğimiz salatalar yenebilir. Çeşitli çorbalar içilebilir (hazır çorbalar içmemeliyiz).
Öğünlerimizde ekmekten (tam tahıllı 1-2 dilim en fazla), makarnalardan, pilavlardan (az miktar bulgur pilavı olabilir), meyve sularından (taze sıkım olsa bile), mantı gibi hamur işlerinden uzak durmalıyız. Her türlü tatlıdan kesinlikle kaçınılmalı. Tatlı niyetine 1-2 meyve yenebilir. Meyveler de yemekten sonra veya yemek üzerine değil yemeklerden önce ya da ara öğünlerde yenebilir.

Alıntı ile Cevapla