Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-01-2014, 09:21 PM
meltem
 
Mesajlar: n/a
Standart Hamilelik ve ellerdeki değişim

HAMİLELER, UZUN SÜRE KLAVYE KULLANANLAR, TENİS VE GOLF OYNAYANLAR, ELLERİNİZ BİRÇOK HASTALIK RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA.




Hamileler, uzun süre klavye kullananlar, tenis ve golf oynayanlar, elleriniz birçok hastalık riski ile karşı karşıya.

Ellerinizde ağrı ya da uyuşma varsa sakın hafife almayın. Zamanında tedavi uygulanmadığında iş cerrahi müdahaleye kadar varabilir.
Eller vücudumuzun en değerli organlarından. Ellerimizle yazıyoruz, tokalaşıyoruz, saçlarımızı tarıyoruz, bardağımızı tutuyoruz, sevdiğimize dokunuyoruz... Bunlar ilk akla gelenler. Peki bu derece önemli bir işleve sahip ellerimize ne derece değer veriyoruz?


Güzelleşmek için krem sürmekten ya da manikür yaptırmaktan söz etmiyoruz. Bizim kastettiğimiz hangimiz elleri ağrıdığında doktora gitme ihtiyacı duyuyor? Aslında çok basit ve önemsiz gibi gelebilir ama el sorunları, geç tanı ya da uygun olmayan tedaviler nedeniyle kişilerin yaşam kalitesini etkileyen çok ciddi sorunlara neden oluyor. Ellerle ilgili sorunlar özellikle klavye kullanımı gibi elleriyle çalışanlar ve hamilelerde daha çok görülüyor.

Tendinitlere Dikkat!
Klavye kullananları, örgü örenleri, bahçe işi ile uğraşanları ve hamileleri en çok tehdit eden el sorunu ise tendinitler. Parmakları hareket ettiren kirişlerin yüzeyleri çok düzgün kılıflarla çevrilidir. Bu kirişler çeşitli tünellerden geçerler. Tetik parmak probleminde kılıfların girişi daralır, kirişler kalınlaşır ve kendilerini saran kılıflara sığmazlar. Özellikle hamilelik sonrasında görülür. Avuç içinde hassasiyet, parmak büküldüğünde takılma ve kilitlenme tendinitlerin başlıca belirtileri olarak kabul ediliyor.
Tedavide öncelikle ılık kompres ve ağrı kesiciler kullanılıyor. Ödem oluştuğunda enjeksiyon yapılıyor. Bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi müdahale yapılıyor. Ancak bu operasyon korkulacak bir ameliyat değil. Operasyon sonrası hasta aynı gün elini kullanabiliyor. Sadece gerekli görülen hastalara fizik tedavi uygulanıyor.

Önlemler
Burkulma, zorlanma, tendon iltihabı ve karpal tünel sendromu varsa aslında kendi başınıza alabileceğiniz basit önlemler var. Öncelikle sürekli tekrarlamaya dayanan hareketlerden kaçınmanız gerekiyor. Klavye kullanırken kol ve bileklerinizi uygun şekilde destekleyin ve arada mola vermeye dikkat edin. Ayrıca uzmanlar çalışma öncesi ve sonrasında ısınma ve soğumayı da dikkate alarak egzersiz yapmanızı tavsiye ediyorlar.
Acıbadem Hastanesi El Cerrahisi Uzmanı
Dr. Ufuk Nalbantoğlu


Alıntı ile Cevapla